Hose Hervasio Artigasa, Urugvajas nācijas tēva, dzimšanas diena

Ir iemesls!

Eiropā daudziem nav zināma Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas vēsture. Amerika un Eiropa, kuras vienu no otras šķir Atlantijas okeāns, tikai pēdējā laikā sāka aktīvi savstarpēji sadarboties. Taču stereotipi, kas saistīti ar pastāvīgu valdības maiņu, daudzajiem diktatoriem, huntām, pārmaiņām Latīņamerikas valstīs, visu Brazīlijas, Argentīnas, Paragvajas, Urugvajas un Peru vēsturi pārvērš nepārtrauktā spilgtu un traģisku notikumu virknē… Tajā pat laikā, piemēram, Urugvajas vēsturē ir tādas personības, kuras pelnījušas vislielāko cieņu un uzmanību…
Kas jāizdara, lai iegūtu “Nācijas tēva” titulu? Daudz kas… Ļoti daudz…

Artigasi - zināms uzvārds, spāņi, kas pārcēlušies uz Ameriku 18. gs sākumā, viņi bija koloniālās sabiedrības elite. Dēlu audzināja cieņā pret monarhiem un augstas morāles garā. Hosē Artigasa pirmā skola bija San - Bernardino koledža, ko dibinājis Franciskāņu ordenis. Tā bijusi visprestižākā mācību iestāde Montevido. Jaunais Artigess nebija apdāvināts, taču raksturs… Mācības drīz vien nācās pārtraukt, jo stingrā disciplīna, kas noteica ieaudzināt paklausību un pazemību, tracināja jauno dižciltīgās ģimenes atvasi.
Hosē bija 12 gadi, kad viņš, palīdzot vecākiem strādāt fermās, iepazinās ar Gaučo ganiem… Viņi galvenokārt bija ieceļotāji no Kanāriju salām, topošā “nācijas tēva” māte arī bija dzimusi šajās salās. Nav zināms, vai tā bija asinsradniecības balss, taču tikt galā ar zirgiem un lopiem, mācīties vicināt laso Hosē mācījās daudz labprātāk. Šajā laikā attīstījās arī topošā politiķa līdera pazīmes.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 46 (19.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.