Pierobežas spēks slēpjas saknēs

img

Eksperimentālais uzvedums jau izturējis piecas izrādes Rīgā, afišas aicināja uz sesto uzveduma izrādi Indrā. Intriģējošs nosaukums “Mežonīgā triloģija”. Kāpēc tik liela interese par Austrumlatvijas provinci? Sarežģīts jautājums, tāpat kā mūsdienu samilzusī problēma: kāpēc turpinās cilvēku masveida aizbraukšana no Latvijas?

…Pirmā tveicīgā diena. Viss šajā pasaulē sajucis, un dabas anomālijas aizvien biežāk mūs nomāc. Ja planēta piedzīvo globālās sasilšanas periodu, tad no kurienes radās maija un jūnija gaisa temperatūru pazemināšanās? Bet ne jau par to tika runāts neparastajā uzvedumā, bet par trijiem pilnīgi dažādiem Eiropas Savienības nostūriem, kurus vieno viens kopīgs vārds - pierobeža. Pārkāpjot Indras kultūras nama slieksni, skatītāji jutās izbrīnīti. Milzīgais ekrāns pakāpeniski pārvērtās avanscēnā, neparasti daudz aparatūras. Un pustumsa. Jau pirmajās teatrālā uzveduma minūtēs noskaidrojās, ka mākslas eksperiments balstās uz video sižetu sintēzes, neparasta mūzikas fona un laikmetīgās dejas plastikas.
Pirmā triloģijas daļa noritēja bangojošas Ziemeļu jūras viļņu skaņās. Tas ir sarežģīts izdzīvošanas eksāmens skandināviem. Norvēģija ir bagāta un pārtikusi zeme, skandināvi joprojām ir uzticīgi savai dzimtenei. Ekrānā redzamie cilvēki vienkāršā valodā stāsta par savu aicinājumu dzīvot tur, kur dzimuši.


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 46 (19.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.