Pastaiga pa jaunības atmiņu dzejas labirintiem

Kad dzīves takas ir atvedušas uz Aglonas novada pansionātu SAC “Aglona” un ir pietiekami daudz laika, lai klejotu pa atmiņu labirintiem, 88 - gadīgā Dina Nadežda Andiņa savās jaunības pastaigu takās aicina arī mūs.

Dina ir neparasta pansionāta kliente, savā cienījamā vecumā viņa izprot un spēj novērtēt mūsdienu tehnoloģiju iespējas un nozīmi informācijas iemūžināšanā, tās saglabāšanā un nodošanā nākamajām paaudzēm. Lai gan ikdienā Dina internetu nelieto, viņa izprot, ka internets ir plašums, kur informācijas labirintos iederētos arī viņas jaunības laikā rakstītā dzeja.
Dina atzīst: “Tāpat negribas aiziet. Gribas, lai kaut kripatiņa no sevis paliek mūžībai - tepat uz Zemes un arī savā dzimtajā novadā Aglonā.” Tāpēc mums tiek uzticēti Dinas jaunībā rakstītie dzejoļi un viņas dzīves stāsts.
Dina Andiņa ir dzimusi Daugavpilī, bet lielāko dzīves daļu nodzīvojusi Aglonā. Savas ilgdzīvošanas noslēpumu viņa saista ar daudzu tautību asiņu sajaukumu un ar ozola koka doto enerģiju, zem kura viņa bērnībā spēlējās.
Vecmāmiņa no tēva puses, kā saka Dina, bija “Latvijas vāciete”. Vectēvs baltkrievs - cara armijas liela ranga virsnieks Vitebskas guberņā. Vecmāmiņai no mātes puses saknes meklējamas Polijas galvaspilsētā Varšavā. Tēvs Eižens Pinskis ar savu sievu Nedeždu Ņižņikovu savā starpā sarunājās krievu valodā, jo māte nerunāja latviski, bet tēvs nepratis poļu valodu. Krievu valoda tad arī abus ikdienas solī vienoja.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 47 (26.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.