Deputāti pret marihuānas legalizāciju

Saeima neatbalstīs skandalozo iniciatīvu

Pagājušajā trešdienā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija izkritizēja skandalozo iniciatīvu par vieglo narkotiku dekriminalizāciju Latvijā. Oficiāli projekts pagaidām nav noraidīts, taču jau tagad ir skaidrs, ka deputātiem pietiek veselā saprāta, lai nepiekristu tik absurdam lēmumam.

Kāda jēga no “zālītes”?

Lieta tāda, ka sabiedrības iniciatīvu portālā manabalss.lv ir savākti vairāk kā 10 000 parakstu par privātpersonu projektu par marihuānas legalizāciju mūsu valstī. Idejas autori aicina valdību atļaut “Cannabis sativa” vielas audzēšanu, uzglabāšanu, pārnēsāšanu un lietošanu, ja tas tiek darīts personīgām vajadzībām. Tā kā nepieciešamais parakstu daudzums ir savākts, Saeima bija spiesta uzsākt šī projekta apspriedi.
Atklāti sakot, likumprojekta aprakstā ir virkne patiesi idiotisku ziņojumu. Piemēram, tur ir teikts, ka marihuānas legalizācija ļaus “tiesu sistēmai nodarboties ar nodarījumiem, kuriem ir reāla negatīva ietekme uz sabiedrību”. Citiem vārdiem sakot, atceļot sodus par noziegumiem, kas saistīti ar “zālīti”, mēs veiksmīgi atslogosim tiesu. Tādā gadījumā varētu vienkārši atcelt Krimināllikumu. Kāpēc tad jāaprobežojas tikai ar narkotikām?
Bet tas nav viss. Tālāk autori raksta: “Ievērojami samazināsies cilvēku skaits, kuri pārmērīgi lietos alkoholu. Daudziem jauniešiem vairs nebūs sabeigtas dzīves ar nesamērīgi lieliem cietumsodiem. Samazināsies to cilvēku skaits, kuri lietos nekvalitatīvu, uz ielas nopirktu marihuānu, jo katrs varēs audzēt pats sev un, līdz ar to daudziem būs mazāks kontakts ar narkotiku dīleriem, kuri gribēs pārvilināt uz stiprākām narkotikām. Daudz mazāk jauniešu lietos ar ķīmiskām vielām apsmidzinātas “legālās’’ narkotikas.” Izrādās, ka marihuānas legalizācija mūsu sabiedrību atbrīvos praktiski no visām problēmām. Dīvaini, ka legalizācijas atbalstītāji nesola bezdarba līmeņa samazinājumu un pensiju palielinājumu.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 47 (26.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.