Ko pateica Mūrniece

Laiks palielināt ministru algas

Cik lielu algu normālā valstī jāsaņem ministram? Šādu jautājumu pirms dažām dienām uzdeva Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Pēc politiķu domām, atalgojumam par darbu valdībā jābūt krietni lielākam.
Mūrniece LTV raidījumā “Rīta panorāmā” paskaidroja, ka nesen notikusī deputātu algu palielināšana bijusi minimāla. Pēc viņas domām, nākotnē jāpanāk, lai arī viņu kolēģi Ministru kabinetā saņemtu adekvātu algu. Mūrniece atsaucās arī uz kaimiņvalstu pieredzi. Piemēram, Lietuvā un Igaunijā ministri saņem divas reizes vairāk.

Jāpiebilst, ka Saeimas deputātu vidējā alga šobrīd ir 2291 eiro (pirms nodokļu nomaksas), pēc šogad notikušā palielinājuma tā pieauga par aptuveni 100 eiro. Savukārt ministri pēc nodokļu nomaksas saņem 1757 eiro, bet premjerministre - 1945 eiro. Pagājušajā rudenī “Ezerzeme” jau rakstīja, ka Saeima noraidīja Lolitas Čigānes projektu par būtisku ministru algu palielinājumu. Projektā bija paredzēts algu pieaugums aptuveni par 800 eiro “uz rokām”. Ja projekts būtu apstiprināts, premjerministre saņemtu - 2769 eiro, ministri - 2572 eiro, bet parlamentārā sekretāre - 1634 eiro.
Pagājušajā gadā Saeima būtisko algu palielinājumu uzskatīja par nepamatotu un izlēma visu atstāt bez izmaiņām. Kas tieši pa šo laiku ir mainījies, un kādi tad īsti ir valdības locekļu nopelni?


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 47 (26.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.