Francijas karaļa Karla VIII dzimšanas diena

Ir iemesls

Simtiem romānu ir veltīti karaļu dzīvei. Tās ir īpašas personas, kopš dzimšanas apveltītas ar varu, taču ar zināšanām izceļas ne visi. Kārlis Lielais, Fridrihs Barbarossa, Ričards Lauvassirds, Ludvigs XIV, Pēteris I. Vareno valstsvīru sarakstu varētu vēl paturpināt, bet… Šodien pievērsīsimies monarham, kurš neguva savas tautas cieņu…

Kārlis bija vienīgais karaļa Ludviga XI bērns. Vienīgais mantinieks, topošais karalis, Kārlim pat nebija tiesību izvēlēties līgavu. Politiskā izdevīguma meklējumos tēvs dēlam atrada piemērotu partiju - Romas impērijas imperatora meitu. Abu spēcīgo valstu attiecības neizcēlās ar labām kaimiņattiecībām. Monarhi nolēma tās uzlabot Viduslaikiem vispiemērotākajā veidā - ar bērnu precībām. Bet… Vienmēr vēsturē visu bojā šie “bet”.
Ludvigs daudz pūļu veltīja, lai apvienotu Franciju, nomierinātu nepakļāvīgos vasaļus. Viņš izmantoja visdažādākās metodes. Vienīgais, kas neapmierināja karali - karš. Viņš no tiem izvairījās, kā prata. Kara lietās karalim neveicās, viņš piedzīvoja daudzas sakāves cīņu laukos. Tāpēc viņam patika “karot” ar svešām rokām. Politiskās intrigas un mīlestība pret vīnu sabojāja viņa veselību. Dēlam bija tikai 13 gadi, kad pie karaļnama durvīm sāka klauvēt nāve.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 48 (30.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.