Zālājus ne tikai jānopļauj, bet arī jānovāc

No 2015. gada spēkā ir prasība, kas nosaka, ka atbalstam pieteiktās zālāju platības ir ne tikai jānopļauj, bet arī jānovāc. Ja zālāju platības tiek noganītas, tad gadījumos, ja zālājs noganīts nepietiekami, tas ir jāapļauj.
Nosacījuma neievērošanas gadījumā par attiecīgo platību Vienotais platību maksājums (VPM) netiks piešķirts un tiks piemērota pārdeklarācijas sankcija.

Svarīgi datumi!
15. augusts - pēdējais datums, kad Vienotajam platības maksājumam, Mazo lauksaimnieku atbalsta shēmas maksājumam un / vai “Bioloģiskā lauksaimniecība” atbalstam pieteiktajiem zālājiem ir jābūt noganītiem vai nopļautiem un novāktiem.
 15. septembris - pēdējais datums, kad jānogana (nepietiekami noganītās platības jāappļauj) vai jānopļauj un jānovāc zālāju platības, ja zālājs atzīts par ES nozīmes biotopu vai putnu dzīvotni vai tiek izmantots biškopībā nektāra vākšanai vai ārstniecības augu ieguvei. Ja zālājs tiek izmantots biškopībā nektāra vākšanai vai ārstniecības augu ieguvei, tad zāle jānovāc no lauka pēc katras pļaušanas reizes, kas veikta periodā līdz 15. septembrim.


www.lad.gov.lv
Laikraksts "Ezerzeme" Nr. 48 (30.06.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.