14. “Sanāciet, sadziediet, sasadancojiet” festivāls

Pienākusi un izskanējusi diena, kas vieno visus Latgales aktīvos seniorus krāšņā un pārdzīvojumiem bagātā pasākumā. Diena, kas dod pacēlumu dvēselei - prieku, lepnumu, gandarījumu un, protams, satraukumu, ka esi tāda liela, skaista sarīkojuma dalībnieks, ka vari apliecināt sevi un paskatīties uz citiem. Diena, kad no malu maliņām pa taciņām, ceļiem, lielceļiem, autostrādēm satecējuši kā skudriņas vienā lielā kopējā skudru pūznī zaļajā, romantiskajā Latgales pilsētā Dagdā. Pilsētā ar vizuāli pievilcīgiem puķu dārziem, skvēriem. Ar dīķi lejiņā un ļoti plašu sakoptu parku kalniņā ar interesantām celmu alejām, kura estrādē notika gan mēģinājumi, gan notiesātas ļoti garšīgas pusdienas. Paldies Dievam, ka mēģinājumu laikā lietus, kaut arī ļoti nepieciešams, uzsijāja tikai pa lāsītei, atkāpās, atdodams godu cienījamajiem senioriem. Tā zem zeltītiem saules stariem noritēja viss dienas kārtības grafiks: gan koncerti pie domes un VSPC “Dagda”, gan pieņemšana pie domes vadības, gan ekskursija un gājiens līdz estrādei un lielais noslēguma koncerts estrādē. Tajā gandrīz 1000 dalībnieku no 60 kolektīviem ar mūzikas, dziesmu, deju melodiju burvību un tērpu krāšņumu, danču ornamentiem reibināja acis un galvu. Un šķita, ka uz senioriem balstās pasaule. Un ar katru festivālu kļūstam bagātāki - iepazīstam jaunas Latgales vietas un ļaudis.

Šogad iepazinām grandiozā pasākuma organizatorus, ar kuriem bija saskarsme, visciešākā bija ar īpaši enerģisko, laipno, atraktīvo Larisu Tukišu (daudz telefona zvanu), ar kluso gidīti Diānu Čerņavsku, ar pašvaldības vadītāju Sandri Viškuri un viņas kolorīto vietnieku Raiti Azinu, pievilcīgajiem pasākuma vadītājiem: Helēnu Gabrāni, Artūru Kromānu, simpātisko svētku režisori Solvitu Plivču, mūzikas dīdžeju, Eiropas Padomes deputāti Ivetu Griguli. Paldies ikvienam, kas saistīts ar šiem svētkiem, tai skaitā cienījamajai Sofijas Zujevas kundzei, visai publikai, diriģentiem, deju vadītājiem. Paldies Dekšāres pagasta un Viļānu novada vadībai. Sirsnīgs paldies Krāslavas novada kultūras metodiķim Jāzepam Dobkevičam par sirsnīgajiem vārdiem. Paldies Viļānu novada autobusa stūrmanim, delikātajam Arvīdam Ceļapīteram, kurš saudzīgi izvizināja trīs Viļānu novada kolektīvus: “Sovejī”, “Rudens ziedi” un “Bokonu Bryuklinis”.
Dod, Dieviņ, visiem satikties nākamajā festivālā Aglonā, uz kuru laipni aicināja Aglonas novada domes priekšsēdētāja Helēna Streiķe.


Patiesā cieņā un pateicībā Dzidra Bruzgule (“Bokonu Bryuklinis”) no Viļānu novada Dekšāres pagasta.


Laikraksts "Ezerzeme" Nr. 49 (03.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.