Izskanējis Latgales XIV Senioru dziesmu un deju festivāls “Sanāciet, sadziediet, sasadancojiet…”

img

Īsi pirms Jāņiem Dagdā uzplauka 900 senioru sirdis, kas ar savu piemēru uz skatuves, aktīvi sanākot, sadziedot, sasadancojot, pierādīja junioriem un paši sev, ka ikvienā vecumā cilvēks ir ziedošs zieds, ja vien viņš pats vēlas ziedēt.
Protams, gausāks ir spertais dejas solis, taču kur tam solim būtu jāsteidzas, ja aiz muguras dažam labam festivāla dalībniekam ir jau 85 un vairāk gadu. Arī deju horeogrāfi ņēmuši vērā, ka dejas solim jābūt tik nosvērtam un pārdomātam, cik viedie vārdi un dotie padomi šajā vecumā.

Festivāla dalībnieku skaits (900) arī ir sevis cienīgs. Vērojot festivāla dalībnieku rindas, tika manīts, ka aktīvākais pārsvars ir sieviešu pusē, taču kāds kungs savos 78 gados atļāvās pajokot, ka “uz skatuves ir tie īstākie veči - vīrieši savos labākajos gados, kā saka, senioru ziedošākā elite. Fakts, ka uz skatuves to ir mazāk, vēl nenozīmē, ka, dziedot, tie nevar aizstāt tos, kuri dzied jau citos medību lauku koros un ansambļos.”. Tāpat kungs solījās, ka nākotnē centīsies šīs tradīcija ievērot un daiļās dāmas neatstāt bez deju partneriem un korus bez tenora balsīm.
Festivāla laikā daudziem ansambļu vadītājiem tika taujāts, vai seniori ir paklausīgi un apmeklē nodarbības, uz ko gandrīz katrs vadītājs atbildēja, ka “seniori ir visdisciplinētākā publika”. Par to, ka seniori ir disciplinēti un tiem piemīt parauguzvedība, ko citiem vajadzētu mācīties, apliecināja arī Zemessardzes 35.nodrošinājuma bataljona pārstāvji, kuri ziņoja “ka festivāla laikā netika konstatēts neviens pārkāpums, jo seniori un skatītāji ļoti kārtīgi uzvedās.”
Grūti nepiekrist kunga teiktajam, ka festivālā piedalās “senioru elite”, jo Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki ziņoja, ka visas dienas garumā pēc palīdzības griezušies tikai 6 festivāla dalībnieki. Ja kopējais dalībnieku skaits ir vairāk kā 900, tad tie ir nieka 0,6 %. Netika līdz galam noskaidrots, palīdzību lūdza seniori vai kopu vadītāji, kuri ir krietni jaunāki. Taču viens gan tika noskaidrots, ka visi kā viens atgriezās savās rindās un turpināja priecēt gan sevi, gan citus.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 49 (03.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.