„Kauna stabs” darbībā

Latvijā ir publicēts alimentu nemaksātāju saraksts

Pagājušajā nedēļā Uzturlīdzekļu garantijas fonda vadība publicēja internetā parādnieku sarakstu, tie ir cilvēki, kuri izvairās no savu saistību pildīšanas bērnu priekšā. Izrādās, Latvijā ir gandrīz 2000 bezatbildīgu vecāku.
Jau iepriekš Saeima apstiprinājusi grozījumus, kas dod iespēju publiskot ziņas par tiem, kuri nenodrošina saviem bērniem uzturlīdzekļus. Svarīgākais ir fakts, ka parāda apmērs ir ļoti liels un bērniem uzturlīdzekļi tiks maksāti no valsts budžeta līdzekļiem.

Parādnieku uzvārdi tiek publicēti tikai pēc bijušā dzīvesbiedra, kurš pašlaik audzina kopējos bērnus, piekrišanas. Ja persona, kuras apgādībā atrodas bērns, nevēlas publicēt datus par parādnieku, valsts to nedara. Jaunais regulējums paredz iespēju atteikties no personas datu publicēšanas arī tad, ja tas kaut kādā veidā skar bērna intereses. Tas pats attiecas uz gadījumiem, kad nemaksātājs ir invalīds vai nevar izpildīt savas saistības citu attaisnojošu iemeslu dēļ.
Uzturlīdzekļu garantijas fonda ierēdņi paredz, ka parādnieku saraksta publiskošana internetā pamudinās dažus nemaksātājus nopietnāk izturēties pret savām saistībām. Pēdējā laikā iemaksāto alimentu kopsummas radītāji ir uzlabojušies par 30%. Acīmredzot daži no bezatbildīgajiem vecākiem pasteidzās izdarīt visu nepieciešamo, lai viņu uzvārdi nebūtu redzami pie „kauna staba”.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 50 (07.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR