Viens iesniegums domē pāraug dokumentu portfelī - jeb stāsts par to, cik viegli būt ziedotājam Aglonas novadā (3.daļa)

Raksta 1.daļa publicēta 7. jūlija,2. daļa - 14. jūlija laikrakstā.
Kā jau iepriekš tika minēts, ziedotājs A. Gražulis griezās ar iesniegumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) par iespējamo Aglonas novada domes amatpersonu nolaidību un bezatbildību, pildot 2014. gada 28. marta Aglonas novada domes lēmumu, atgriezt ziedojumu ziedotājam (kuru viņš nekad nav lūdzis).
Ministrija lūdza Aglonas novada domei sniegt skaidrojumu par iesniegumā minēto situāciju un lūdza izvērtēt iespēju Aglonas novada domes 28. marta lēmumā minētās mantiskās vērtības novirzīt Aglonas novada pašvaldības audžuģimenēm, kā tas bija lūgts pašvaldībai Artura Gražuļa 5. marta iesniegumā. Šī iespēja tiek meklēta līdz pat šodienai.

19. novembrī tika saņemta oficiāla vēstule no minitrijas ar skaidrojumu, ko sniegusi Aglonas novada dome. Aglonas novada dome ministrijai atzina, ka tāds ziedojums no A. Gražuļa tika saņemts, ka tiešām iestāde BSAC “Somerseta” ir eksistējusi un tika likvidēta, ka ziedotājs ir griezies Aglonas novada domē ar lūgumu šīs mantiskās vērtības novirzīt audžuģimenēm, taču turpmākais teksts bija šokējošs un liecināja, ka iespējams Aglonas novada Bāriņtiesa vienpersoniski ir konstatējusi, ka nevienai audžuģimenei mēbeles nav nepieciešamas. Jo šāda ziņa nevienā no komitejas sēdēm un domes sēdēm neizskanēja (visas sēdes tika filmētas). Aglonas novada dome ministrijai apgalvoja, ka:
“Aglonas novadā darbojas septiņas audžuģimenes, un neviena no tām nav griezusies pašvaldībā ar lūgumu sniegt palīdzību, piešķirot lietotas mēbeles. Aglonas novada bāriņtiesa regulāri veic audžuģimeņu apsekošanu, un nevienā no ģimenēm nav konstatēta vajadzība pēc mēbelēm, jo visas istabas mājās ir aprīkotas un iekārtotas, audžuģimenes ir materiāli nodrošinātas.” ( VARAM - Rīga, 19.11.2014., Nr.17.18-1e/10341)
Kaut gan reālā situācija liecināja par ko citu. Pie A. Gražuļa griezās audžuģimene no Šķeltovas pagasta ar lūgumu palīdzēt tieši ar lietotām mēbelēm. Šis fakts tika arī iemūžināts video. Kad sieviete ieraudzīja, kādā stāvoklī ir mēbeles, ko Sociālais dienests audžuģimenei piedāvā, audžuģimenes māte Olga Konstantinova nolēma griezties pie Artura Gražuļa. Par redzēto audžuģimenes māte, kura ikdienā audzina 10 bērnus, bija šokēta. No Sociālā dienesta piedāvājuma audžuģimenes māte atteicās, jo uzskatīja, ka mēbeles iestādē bija nevis nolietotas, bet iestādes darbinieku nolaidības un bezatbildības dēļ bija tādā stāvoklī, par ko būtu jāsauc pie atbildības. Pieņemot Sociālā dienesta piedāvātās mēbeles, tiktu piesegta Aglonas novada domes faktiskā rīcība un likvidēti pierādījumi amatpersonu bezatbildībai.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 55 (24.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.