Karalienes Martas un Mindauga pieminekļa būvdarbi jau sākušies

Jau šoruden Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā tiks atklāts Lietuvas karaļa Mindauga un viņa sievas, kas nākusi no Latgales, karalienes Martas piemineklis, kas iecerēts kā baltu tautu vienības simbols. Lielāko daļu no pieminekļa izmaksām sedz Lietuvas puse, bet Latgalē šobrīd tiek uzrunātas pašvaldības un vākti ziedojumi pieminekļa teritorijas iekārtošanai un uzstādīšanas darbiem Aglonas bazilikas laukumā.

Pieminekļa autors, Viļņas tēlnieks Vidmants Gilikis, to iecerējis kā trīs figūru kompozīciju, tajā ietverot karali Mindaugu, karalieni Martu un puisēnu - princi. Tēlniecības objekts, kura aptuvenās izmaksas sniedzoties ap 140 tūkstošiem eiro, esot jau gandrīz gatavs. Ieceri īstenot palīdz gan Lietuvā, gan Latvijā savākties ziedotāju līdzekļi.
Pēc vēsturiskām liecībām Lietuvas karalis Mindaugs miris un apglabāts netālu no Aglonas bazilikas, tāpat vēstures liecības norāda uz to, ka viņa sieva Marta iespējams nākusi no Madalānu pilskalna, kurš atrodas netālu no Aglonas un no kura var redzēt Aglonas baziliku.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 55 (24.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.