1586. gadā Anglijā ievesti pirmie kartupeļi

Ir iemesls!

Jau vairāk nekā 400 gadu garumā kartupeļi ieņem vienu no vadošajām lomām Eiropas kulinārijā. Nevar iedomāties nevienu Vecās pasaules valsti, kurā no kartupeļiem negatavotu kādu īpašu ēdienu, kas ir nacionālās virtuves lepnums. Lietuviešu kolduni, baltkrievu draņiki, kartupeļi franču gaumē (slavenie frī), itāļu ņoki, spāņu tortilja, vācu kartupeļu salāti, poļu kartupeļu vareņiki, grieķu musaka – uzskaitīt šos ēdienus var bezgalīgi. Un kuram tad negaršo vārīti jaunie kartupeļi ar dillēm un sviestu? Bet kartupeļu ceļš līdz Eiropas iedzīvotāju galdiem nebija nemaz tik vienkāršs. Kopš kartupeļu ievešanas Eiropā pagāja vairāk nekā gadsimts, un tikai tad šis mūsdienās iecienītais dārzenis ieņēma savu īpašo vietu Vecās pasaules iedzīvotāju ēdienkartē.
Eiropā (Anglijā un Īrijā) pirmos kartupeļus ieveda Tomass Heriots, kas atbrauca no Peru, ko apmeklēja zinātniskās ekspedīcijas sastāvā. Tas notika 1586. gadā, Renesanses laikmeta norieta posmā, kad dažādi zinātniskie pētījumi vainagojās ar atklājumiem, kuri pārsteidza naivo eiropiešu iztēli.

Heriots bija talantīgs un izcili izglītots cilvēks. Viņš pirmais sastādījis Mēness karti un vēl pirms Galileja aprēķinājis krītošā ķermeņa kustības trajektoriju, ieviesis tādus matemātiskos jēdzienus kā „vairāk” un „mazāk”. Tomasa Heriota zinātniskie darbi ir visas pasaules zinātnes lepnums. Kas attiecas uz kartupeļiem, tad tā bija tikai nejaušība. Tomass Heriots interesējās par visu, kas notiek pasaulē, un, būdams Peru, zinātnieks pētīja indiāņu valodu, ieguva viņu uzticību un arī nogaršoja vietējās virtuves ēdienus. Kartupeļi, saldi, sātīgi un neparasti, ļoti iegaršojās Heriotam, tāpēc viņš nolēma paņemt tos līdzi, lai pamēģinātu izaudzēt savā sakņu dārzā un pārsteigtu savus draugus ar šo eksotisko ēdienu. Tā ir sākusies kartupeļu vēsture Eiropā.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 56 (28.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.