Lēdijas Godivas festivāls Koventrijā

Ir iemesls!

Senā Koventrijas pilsēta atrodas pašā Anglijas sirdī. Vēl aizvēsturiskajos laikos šeit bija seno cilšu (Hwicce), Lielbritānijas pamatiedzīvotāju, apmetne. Mūsdienās Koventrijā atrodas automobiļu ražotājfirmas „Jaguar Land Rover” centrs. Vecpilsētas sirdī ir Svētā Miķeļa baznīcas un klostera drupas. Ar šo vietu ir saistīta slavena leģenda, kas arī kļuva par pamatu populārā Lēdijas Godivas festivāla organizēšanai.

Ne velti pastāv teiciens - pasaka ir meli, bet tajā ir mācība. Leģendas nekad nerodas tukšā vietā. Lai gan tautas nostāsti reizēm sagroza detaļas, piešķir notiekošajam brīnumainas un fantastiskas īpatnības, taču notikumu būtību šīs leģendas labi saglabā.
11. gadsimta sākumā Koventrijā valdījis nežēlīgais grāfs Leofriks. Viņš bija senās britu dzimtas pārstāvis, bet kalpoja karalim Knudam Lielajam (Varenajam) no dāņu vikingu dinastijas. Kalpoja godīgi. Koventrija tajos laikos gandrīz neatšķīrās no lauku teritorijām, tāpēc valdnieks nolēma uzbūvēt šeit lielu klosteri.
Celtniecība ir dārgs un darbietilpīgs prieks, tāpēc, lai nodrošinātu regulāru naudas plūsmu, Leofriks lika iedzīvotājiem maksāt pārmērīgi augstos nodokļus. Kad šie nodokļi bija tik lieli, ka draudēja pārvērst par ubagiem lielāko daļu Koventrijas iedzīvotāju, pilsētnieki devās pie sava lorda ar lūgumu samazināt nodokļu slogu. Grāfs ne tikai atteica, bet arī cietsirdīgi izrīkojās ar iedzīvotājiem - publiski sodīja ar nāvi vairākus tirgotājus, kas bija apsūdzēti par nodokļu nemaksāšanu.
Pilsētnieki vērsās ar lūgumiem pie lorda sievas, Lēdijas Godivas, kas bija slavena ar savu dievbijību un labestību. Žēlsirdīgā lēdija solīja palīdzēt. Tās pašas dienas vakarā Godiva lūgusi vīru pazemināt nodokļus un vairs neizturēties tik nežēlīgi pret iedzīvotājiem.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 51 (10.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.