Jaunā prezidenta jaunie akcenti

Raimonds Vējonis sper pirmos soļus Latvijas valsts vadītāja amatā

Trešdien notika Saeimas ārkārtas sēde, kurā Raimonds Vējonis, stājoties Valsts prezidenta amatā, nodeva svinīgo solījumu. Izskatās, ka jaunais valsts vadītājs vēlas sekot sava priekšgājēja piemēram vienkāršības un minimālisma ziņā. Taču dažos aspektos Vējonis būs pavisam cits prezidents.

Bez bākugunīm
Par Vējoņa plāniem valsts pārvaldes jomā var spriest atbilstoši viņa pirmajiem paziņojumiem pēc uzvaras vēlēšanās. Vējonis atteicās no pārvietošanās prezidenta kortežā ar ieslēgtām bākugunīm. Pēc jaunā prezidenta vārdiem, viņš nevēlas baudīt privilēģijas uz ceļiem. „Plānoju būt kā visi autobraucēji — ieplūst kopējā satiksmes plūsmā,” uzsvēra viņš „LNT” ēterā.
Šajā ziņā Vējonis turpinās praksi, ko iesāka Andris Bērziņš. Iepriekšējais prezidents arī atteicās no dažiem prestiža atribūtiem. Arī viņa automobilis pa ielām parasti brauca bez bākugunīm. Taisnības labad ir vērts atzīt, ka Latvijas apstākļos prezidents ar apsardzi patiešām var atļauties braukt „kā visi”.

Parastā dzīvoklī
Vējonis arī turpina tradīciju atteikties no balles par godu savai inaugurācijai. Gunta Ulmaņa, Vairas Vīķes-Freiburgas un Valda Zatlera laikā tādi pasākumi kļuva par normu. Bērziņš apšaubīja nepieciešamību rīkot tik plašas svinības, un Vējonis tam arī piekrīt. Balles vietā notikа neliela pieņemšana. Lielu balli Prezidenta kanceleja organizēs daudz vēlāk, kad 2018. gadā tiks svinēta Latvijas Republikas proklamēšanas 100 gadu jubileja.


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 51 (10.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.