Svetlanas Vidžupes uzvaras noslēpums

Aglonas tradīcija

Ar Svetlanu Vidžupi iepazināmies īsi pirms konkursa sākuma. Tā kā viņas piedāvātā torte pievērsa vislielāko uzmanību, nolēmu tortes autori izprovocēt uz tortes pārdošanu un atteikšanos no piedalīšanās konkursā. Pēc neīsa brīža tika noskaidrots, ka tortes aptuvenās izmaksas ir 40 eiro, pēc kuru saņemšanas Svetlana būtu gatava izstāties no konkursa. Tā kā līdzi nebija 40 eiro, par ko iegādāties Svetlanas torti “Vasaras sonāte”, tā palika cīnīties ar pārējo saimnieču 11 tortēm par labākās tortes titulu. Risks turpināt cīņu vainagojās ar uzvaras garšu, kas bija gan 1.vietas titula iegūšana, gan dāvanu karte 150 eiro apmērā, gan konkursā piedalīšanās prieks un intriga, gaidot žūrijas rezultātus.

Ikdienā Svetlana ir aprūpētāja pansionātā “Ābeļdārzs”. Kulinārija ir viņas ģimenes hobijs un arī otrs iztikas avots. Kopā ar meitām un vīru tiek radīti dažādi kulinārijas brīnumi - tiek ceptas tortes, smalki cepumi, celti Parīzes torņi no cukura masas. Vīra rokās ikviens arbūzs pārtop par mākslas darbu un izrotā gan kāzu, gan jubilejas galdu (Vairāk par šo mākslu kādā citā rakstā).
Lai arī ikdienā Svetlana cep saldās tortes, sāļās tortes veidošana saimniecei nebija nekas jauns. Kā izaicinājums bijis konkursā noteiktās tortes izejvielas, kuras vajadzēja izmantot - maize un siers. Taču kā atzīst Svetlana, galvenā sastāvdaļa ikvienai saldajai vai sāļajai tortei ir nemainīga - tas ir darbs un mīlestība, jo bez šīm komponentēm neviens kulinārijas izstrādājums nav garšīgs.
Centāmies no saimnieces uzzināt visus sāļās tortes veidošanas noslēpumus.

Kurai tortei vieglāk izveidot formu, sāļajai vai saldajai?
Vieglāk tortes formu iegūt saldajai tortei, jo tai pamatu veido viena vesela kūka, bet sāļās tortes pamatu veido gabaliņi, kuri nelabprāt turas kopā. Tāpēc saimniecei labi vien jāpiedomā, kādas izejvielas izmantot, lai torte turētos kopā.

Kādas sastāvdaļas jūs izvēlējāties savai tortei “Vasaras sonāte”?
Tortes tapšanā iedvesmoja Vasarsvētki, tāpēc dekorācijā ir attēloti bērzi, kas ir šo svētku simbols. Tortes pagatavošanā ir izmantota dārzeņu “vasaras sonāte” - burkāni, bietes, spināti, siers, maize, tuncis, rieksti, Lazdonas siers - tortes dekorēšanai izmantota biešu sulas želeja, kas tortei piedod svinīguma un spilgtuma nokrāsu.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 51 (10.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.