Latgales reģiona konkursā “Siera un maizes svētku sāļā torte” uzvar meistare no Dagdas

Aglonas tradīcija

Pirmo reizi Latvijā norisinājās 4 reģionu konkurss „Siera un maizes svētku sāļā torte”. Konkursa Latgales kārta norisnājās Aglonā.
4. jūlijā Aglonā, skaistās lauku mājas „Upenīte” telpās norisinājās vieni no gardākajiem sezonas svētkiem. Šo tradīciju ieviesusi viesmīlīgā lauku mājas saimniece Inese Survilo. Jau vairākus gadus pēc kārtas Aglona nav iedomājama bez šiem gardajiem svētkiem. Ja iepriekš šajos svētkos tika degustētas saldās tortes, siera tortes, tad šogad žūrijas un pasākuma dalībnieku degustācijai tika piedāvātas divpadsmit sāļās tortes.

Ārēji konkursa galds neatšķīrās no iepriekšējiem gadiem, tik pat krāšņš un izsmalcināts - apaļas, ovālas, taisnstūrveida tortes, augstākas un zemākas, taču ierastā saldā krēma ziediņu vietā tortes rotāja salami desa, melno olīvu pērles, gurķi, tomāti, burkānu un kartupeļu čipsi, sarkano biešu sulas želeja un, protams, siers, kas bija viena no galvenajām sastāvdaļām pēc konkursa nolikuma.
Konkursu organizēja biedrība “Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrība” sadarbībā ar Skrundas, Smiltenes, Aglonas novada domēm, Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi „Kultūra”, kā arī ar Latvijas piena pārstrādes un maizes ražošanas uzņēmumiem. 12 lielas un krāšņas sāļās tortes bija atbraukušas no Aglonas, Vārkavas, Preiļu, Riebiņu, Dagdas un Ludzas novadiem.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 51 (10.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.