Sāktas pārbaudes bakteriālās iedegas pazīmju konstatēšanai

VAAD brīdina

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) visā Latvijas teritorijā uzsācis pārbaudes stādaudzētavās, augļu dārzos, piemājas saimniecībās un citviet, lai konstatētu augļkokiem bīstamo slimību bakteriālo iedegu (Erwinia amylovora). Pastiprinātas pārbaudes notiks pērn konstatēto slimības perēkļu buferzonās: Jūrmalā, Olainē, Slampē, Stopiņu, Jelgavas, Ozolnieku un Grobiņas novados.

VAAD aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret VAAD inspektoriem un sniegt atbalstu iespējami inficēto augu apskatei. Aizdomu gadījumos par iespējami inficētiem augiem lūdzam informēt tuvāko VAAD reģionālo nodaļu (Daugavpils, Sēlijas iela 25, Krāslava, Skolas iela 9), vai zvanīt uz uzticības tālruni 67550944.
Bakteriālā iedega (Erwinia amylovora) ir ļoti bīstama augļkoku slimība, kas var izpostīt līdz pat 80% no augļu dārza stādījuma. Inficēties var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, kas pārsvarā ir Latvijas augļkopībai nozīmīgas augu sugas. Plašāka informācija par bakteriālo iedegu VAAD mājaslapā (www.vaad.gov.lv) un videomateriālā.
2014. gadā Latvijā bakteriālā iedega konstatēta astoņās vietās, kur piemēroti fitosanitārie pasākumi un noteikta trīs kilometru buferzona.
Pērn VAAD inspektori kopumā veica 1593 pārbaudes (par 448 pārbaudēm vairāk nekā 2013. gadā).
Labvēlīgos apstākļos baktērija ātri izplatās un ir grūti ierobežojama, un inficētie augi dažu sezonu laikā aiziet bojā. Bakteriālā iedega kā augu karantīnas organisms ir jāiznīcina, kā arī jāiznīcina ar šo slimību inficētie un iespējami inficētie augi. Bakteriālā iedega Latvijā pirmo reizi tika konstatēta 2007. gada jūlijā, un tika veiksmīgi ierobežota ar stingriem fitosanitārajiem pasākumiem. Lai nepieļautu slimības izplatīšanos stādaudzētavās un dārzos ārpus inficētajām teritorijām, ir svarīgi laikus konstatēt perēkļus un iznīcināt inficētos un iespējami inficētos saimniekaugus.
Paldies par sapratni!

Dace Ūdre
Laikraksts "Ezerzeme" Nr. 52 (14.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.