Dagda, Indra, Svariņi, Dubrovna: tautas diplomātijas triumfs

Pēdējo gadu laikā ir vērojams senioru pašdarbības uzplaukums, un tā nav nejaušība, bet gan Latvijas realitātes atspoguļojums, kura nav nemaz tik rožaina. Pirms divdesmit pieciem gadiem dzimstības līmenis (virs 40000 jaundzimušo) divkārt pārsniedza tagadējo, turpretī mūsdienu Latgalē tiek slēgtas skolas, bet darba migrantu straume, kas plūst uz ārzemēm, nesamazinās, līdz ar to rodas jautājums par valsts pārvaldes modeļa efektivitāti visos līmeņos.

Daudznacionālajā valstī mēs sapņojām dzīvot labklājībā, mierā un saticībā, taču šī sapņa īstenošana ļoti ievilkusies.
Šajā nemierīgajā laikā vēl vērtīgāks ir patiess patriotisms, ko mēs vērojam Zilo ezeru zemes kultūras dzīvē. Pirms diviem gadiem radās senioru ansamblis „Labvakar”. Radošā kolektīva dibināšana Rožu stacijā ir cieši saistīta ar deju skolotājas Ilonas Kangizeres vārdu. Panākumu noslēpuma pamatā – skatuviskā ekskluzivitāte. Atšķirībā no pārējiem pensionāru ansambļiem, kuri akcentē savu eiropeiskumu, Indras pārstāvji nolēma izmantot senlaiku tradīcijas un sirsnīgas melodijas. Un notika tas, kam arī bija jānotiek: Indras TN senioru ansamblis saņēma ielūgumu no Dubrovnas pilsētas, kas atrodas netālu no Oršas un kur notika XXII Starptautiskais mūzikas un deju festivāls „Dņepras balsis”. Tajā piedalījās 22 kolektīvi no Baltkrievijas, Krievijas, Ukrainas, Polijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Mūsu valsti pārstāvēja divas delegācijas: „Labvakar” no Indras, kā arī Latvijā plaši pazīstama Andrupenes folkloras kopa „Sovvaļnīki” un stilizēto latviešu deju grupa no Svariņiem „Zeltenes”. Piedāvājam mūsu lasītājiem iespēju iepazīties ar Ilonas Kangizeres iespaidiem, jo viņa labprāt pieņēma piedāvājumu apmeklēt „Ezerzemes” redakciju.
Emocijas pārpildīja manu sarunbiedri: pirmās ārzemju viesizrādes norisinājās veiksmīgi! Krāslavas novada pārstāvji - divdesmit festivāla dalībnieki: astoņpadsmit dejotāji, Jāzeps Dobkevičs un Anžela Kuzminska, Indras TN vadītāja. Ceļš uz Baltkrieviju nav tuvs: izbrauca sešos no rīta, bet pusdienlaikā jau ieradās Dubrovnā un iesaistījās starptautiskā festivāla krāsainajā virpulī.


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 52 (14.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.