Fotogrāfu aprindās ienāk jauna māksliniece - Viktorija Eksta

Viktorija Eksta ir augusi Grāveru pagastā un Krāslavā. Pēc Krāslavas ģimnāzijas absolvēšanas viņa devās uz Rīgu.
Viktorija nupat ir absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju, iegūstot maģistra grādu programmā “Vizuālā komunikācija” un paralēli studē fotogrāfiju maģistrantūrā fotogrāfijas privātskolā Spānijā.

Jaunā māksliniece strādā par pedagogu, māca fotografēt dažādām vecuma grupām, vada darbnīcas, kas saistītas ar pašportretu. Viņa sadarbojas ar Starptautisko fotogrāfijas vasaras skolu Kuldīgā un citām nevalstiskām organizācijām.
Viktorijas vārds plašākai sabiedrības daļai kļuva zināms pēc viņas pašportretu personālizstādes “Dievs Daba Darbs” izstādīšanas kultūras pilī Ziemeļblāzma un žurnāla “Foto kvartāls” portfolio balvas iegūšanas.
Aicināju Viktoriju Ekstu uz īsu sarunu.
Tā kā Vika bieži atrodas ārzemēs, kur pilnveido sevi, jautāju:

— Vai tu savu nākotni saisti ar Latviju vai tomēr ar ārzemēm?
—Tad jau redzēs. Es labprāt dzīvotu Latvijā, ja es te varētu nopelnīt pietiekami naudas. Bet nauda ir viena lieta, otra - iespēja strādāt fotogrāfijā un mākslā, darīt to, kas tev liekas būtisks un svarīgs.

—Vairāk iespēju attīstīties mākslā ir Latvijā vai ārzemēs?
— Tēmas saviem darbiem es smeļos šeit. Ja strādā dokumentālā foto virzienā vai savā mākslā analizē dzīvi, tev ir jāsaprot kultūra, par kuru tu stāsti. Bet no otras puses, dažkārt, lai pabeigtu darbu tādā kvalitātē, kādā tu gribi, un arī lai to novērtētu, ir labi sadarboties ar ārzemēm, jo šeit tev ne vienmēr pateiks to pašu labāko. Tāpēc ir labi būt gan šeit, gan tur. Ārzemēs ir daudz labu tehnisku speciālistu, tur var apgūt jaunus darba paņēmienus. Pie mums nav tādas īstas augstākās izglītības fotogrāfijas jomā.


Inga Pudnika
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 52 (14.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.