Simtgadnieces galvenās vērtības - ticība un ģimene

20. jūlijā Helēna Svarinska, četru bērnu māte, sešu mazbērnu vecmāmiņa un četru mazmazbērnu vecvecmāmiņa, pārkāps 100 gadu slieksni. Kaut gan cienījamā vecuma seniore patlaban dzīvo Krāslavā, viņa sevi uzskata par Svariņu iedzīvotāju, jo tur dzimusi un nodzīvojusi 95 mūža gadus. Tikai pirms pieciem gadiem, kad sirmgalve bija savārgusi, bērniem beidzot izdevās viņu pierunāt pārcelties uz Krāslavu pie meitas Lonijas, kura tāpat kā mamma pēc vīra nāves arī bija palikusi viena.

Ir maz cilvēku, kuri prot skaisti novecot. Helēnas kundze ir viena no tiem. Viņas ilgā mūža noslēpuma izvērtēšanu vēlos sākt no jubilāres māmuļas Monikas Malinovskas dzīvesstāsta. Šī dziļi ticīgā, drosmīgā, izturīgā sieviete ar savu piemēru ieaudzināja arī bērnos pārliecību, ka caur visām dzīves grūtībām un pārbaudījumiem jāvirzās uz priekšu, uz mērķi, vienmēr balstoties Dievā.
Moniku apprecēja atraitnis, Japāņu kara invalīds, kuram bija četri bērni, jaunākais - tikai pusgadu vecs. Ģimenē piedzima vēl trīs meitas - Veronika, Helēna un Janīna. Toreiz trīs ģimenes ar 11 bērniem dzīvoja zem viena jumta. Sādžā zeme bija sadalīta šņorēs, govis ganījās vienā barā.
Kad Latvija kļuva par brīvvalsti, Monikas ģimene pārcēlās uz viensētu. Pārnesa uz turieni pirti, kurā nācās nodzīvot ilgu laiku. Kad Helēnai palika 10 gadi, nomira tēvs. Atraitne palika viena ar daudzajiem bērniem. Nācās atlikt mājas būvniecību. Nekrist izmisumā palīdzēja ticība, paļāvība uz Dievu. Pēc mātes parauga arī Helēna mācījās saprast, ka Dieva svētīts nav tikai tas, kuram veicas, bet arī tas, kurš problēmas risina ar Dieva palīdzību.


Genovefa Kalviša
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 53 (17.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.