Luija de Finesa dzimšanas diena

Ir iemesls!

Senās spāņu aristokrātu dzimtas pēcnācējs, izcils komēdijas žanra aktieris Luijs Žermēns Dāvids de Finess de Galarsa ir dzimis 1914. gada 31. jūlijā Kurbevjī, netālu no Parīzes. Viņa tēvs, neskatoties uz juridisko izglītību, deva priekšroku darbam nelielā juvelierveikalā un darbnīcā. Jau no bērna kājas Fufū, kā dēvēja Luiju viņa draugi, izcēlās ar jocīgu spēju taisīt grimases un parodēt apkārtējos. Skolā de Finesam bija daudz problēmu, viņam katastrofāli nepadevās eksaktās zinības. Lai kaut kādā veidā saglabātu savu statusu klasē, viņš rīkoja veselas izrādes, kuras noveda klasi līdz smieklu histērijai. Diemžēl par savu vēlēšanos kļūt par aktieri de Finess bija spiests klusēt. Tēvs nekad nepiekristu tam, lai viņa dēls ieņemtu tik “zemu” amatu.
Universitātē, kurā Luijs iestājās pēc tēva ieteikuma, viņu visvairāk interesēja studentu teātra mēģinājumi. Bet pēc tam bija karš.

Armijā de Finesu nepaņēma, jo viņa augums bija 164 centimetri, bet svars tikai nedaudz pārsniedza 50 kilogramus. Agrās precības drīz vien beidzās ar šķiršanos. Kara laiks lika Luijam nodarboties ar visu pēc kārtas, lai uzturētu sevi un otro sievu, kas jau bija gaidībās. Viņš spēlēja pianīnu kafejnīcā, apsargāja produktu noliktavu un veica citus pagaidu darbus. Bet arī šajā bargajā laikā de Finess sapņoja tikai par vienu - viņš gribēja filmēties kino.
Viņam paveicās uzreiz pēc kara - viņš saņēma niecīgu lomu komēdijā. Pēc tam - otro lomu un tad trešo. De Finess nospēlēja vairāk nekā simts lomas pusotra desmita gadu laikā, pirms saņēma nopietnu piedāvājumu. Viņam bija jau 46 gadi, daudzi aktieri šajā vecumā noslēdz karjeru un spēlē vairs tikai nenozīmīgas lomas. Bet Luijam de Finesam viss tikai sākās. Aktiera slava sākās pagājušā gadsimta 60. un 70. gados. Filmas „Tūļa”, „Lielā pastaiga”, „Rabīna Jēkaba piedzīvojumi”, triloģija par Fantomasu, aizraujoša žandarmu epopeja. 1968. gadā de Finess bija atzīts par labāko Francijas aktieri, bet 1973. gadā tika apbalvots ar Francijas Nacionālo Goda leģiona ordeni.
De Finesa slava bija vienkārši satriecoša. Producenti pasūtīja scenārijus, kas domāti tieši de Finesam, meklēja režisoru, kas atbilst de Finesa talantam. Līdztekus tam visam pa Parīzi izplatījās baumas par šī “jautrā žandarma” neciešamo raksturu. Komiķim nepatika aktieru pasēdēšanas, viņš draudzējās tikai ar diviem kolēģiem: ar aktieri Burvilu un režisoru Žiro. Kolēģi tikpat neglaimojoši atsaucās par skandalozo un neticami skopo de Finesu.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 57 (31.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.