Pilngadība - atbildības uzņemšanās svētki likuma priekšā

img

“Man šodien 18 gadu,
Pie manis nāks daudz draugu, radu,
jo galu galā - sākšu rīt
jau pats sev algu nopelnīt...”


Latvijā pilngadība iestājas, kad jaunietis ir sasniedzis 18 gadu vecumu. Jaunietim tas ir laiks, kad tas bravurīgi var paziņot pasaulei, ka ir jau pieaudzis, un var darīt, ko vēlas.
Vecākiem tas ir laiks, kad ikdienas solī, jaunietim kaut ko aizrādot, nākas pretim saņemt “Man jau 18!”. Bet kā lai jaunietis to nesaka, ja līdz 18 gadiem no vecāku puses vairākkārt saņēmis “Kad būs 18, tad dari, ko vēlies”. Jaunietis jūtas patstāvīgs, jūtas neapmierināts, ka viņam turpina norādīt, ko drīkst un ko tomēr vēl arvien nedrīkst. Šajā vecumā bērni ir kā tauriņi, kas spraucas no kūniņas vaļā, bet, lai to izdarītu pēc iespējas labāk, viņiem vēl ir nepieciešama vecāku palīdzība un atbalsts, lai arī ne vienmēr viņi to spēj pieņemt un visbiežāk kautrējas to atzīt.

Pilngadība ir atbildības uzņemšanās svētki likuma priekšā - jaunajam cilvēkam ir jāspēj pieņemt pašam savi lēmumi un jāuzņemas patstāvīga atbildība par tiem.
Pilngadības laiks ir arī rūpju laiks, jo bērnu došanās prom no vecākiem ir pārdzīvojumu pilns laiks abām pusēm.
Tāpēc nav jābrīnās, ka, svinot pilngadības svētkus, daudzu vecāku un jauniešu acīs iemirdzējās gan nopietnības, gan laimes, gan arī pārdomu asaru pērlītes.
Pilngadības svētki Aglonas un Šķeltovas jauniešiem tika krāšņi atzīmēti. Aglonā pilngadības svētku svinēšanas tradīcija šogad aizsākās no jauna, jo līdz šim tie netika svinēti, tāpēc pilngadības titula pasniegšana vairāk līdzinājās Oskara balvas pasniegšanas ceremonijai, kuras laikā katrs jaunietis varēja justies kā uzvarētājs, jo pases dati visiem norādīja uz to, ka pilngadības tituls ir godam nopelnīts. Pilngadniekiem novēlējuma vārdus veltīja arī Aglonas novada domes priekšsēdētājas vietnieks O. Šatilovs.
Kā jau Oskara balvas pasniegšanas ceremonijā pieņemts, pirms pasākuma bija slēgtais pasākums tikai tiem, kam 18. Pilngadības svētki sākās ar sirsnīgām sarunām pie tējas, uz kuru jaunieši ieradās ar VIP ielūgumiem. Pēc stundu ilgā pasākuma slēgtajā zonā jaunieši ieradās Aglonas brīvdabas estrādē, kur 17 jauniešiem un jaunietēm no Aglonas internātvidusskolas, Aglonas vidusskolas un Aglonas katoļu ģimnāzijas tika pasniegti “Pilngadības tituli”.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 57 (31.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.