Ko par pludmales volejbola attīstību Latgalē domā volejbolisti no Dagdas

img

Pludmales volejbols ir sporta veids, kas ir cēlies Kalifornijā un Havaju salās, ASV. Kopš 1996. gada tas ir iekļauts arī Olimpiskajās spēlēs. Tas ir komandu sporta veids, kas izveidots, balstoties uz tradicionālā volejbola noteikumiem. Spēle norisinās smilšainās pludmalēs, tajā viens pret otru spēlē divi pāri. Arī Latgalē šis sporta veids ir kļuvis populārs, gan kā brīvā laika pavadīšana, gan kā nopietnu sacensību spēle. 11. jūlijā Aglonas pludmalē pie Cirīša ezera norisinājās volejbola sacensības, kurās piedalījās 9 komandas no Aglonas, Riebiņiem, Dagdas, Rožupes un Rušonas.

Pēc sešu stundu ilgās cīņas, lielām sudraba lietusgāzes lāsēm svētīti, zeltu un uzvaras kausu izcīnīja Dagdas komanda – Sporta Akadēmijas students Raivis Mizāns (19) un Aleksandrovas internātpamatskolas sporta skolotājs Artūrs Pitrāns (26). Vērojot sacensības un šo jauniešu spēli, sākotnēji nevarēja cerēt uz šīs komandas uzvaru, taču tā laikam bijusi tāda spēles taktika, lai maldinātu pārējās komandas, un visi spēki tika taupīti izšķirošajām finālspēlēm. Cīnīties par uzvaru netraucēja pat stiprais lietus un peļķes zem kājām. Tā kā abiem jauniešiem ikdienas dzīve saistīta ar sportu, aicināju viņus uz diskusiju ne tikai par turnīra spēli, bet arī par pludmales volejbola attīstības iespējām Latgales reģionā.

- Vai viegli Latgales reģionā pilnveidot zināšanas, prasmes un iemaņas pludmales volejbolā? (atbild Raivis Mizāns). - Latgalē pilnveidot prasmes šajā sporta veidā ir ļoti grūti. Vienīgā vieta ir Daugavpils, kur mazliet vairāk varētu pilnveidoties tieši profesionālā līmenī, taču pludmales volejbolā pilnveidoties no nulles pozīcijas ir ļoti grūti, jo nav treneru, kuri apmācītu. Arī materiālā bāze nav pietiekama, jo pludmales volejbola laukumi nav visur pieejami un to kvalitāte diemžēl neatbilst standartiem. Arī šodien Aglonā pārliecinājāmies, ka volejbola laukums nav izveidots pēc standartiem. Laukuma malas ir zemes uzarums, līdz ar to apkārt spēles laukuma teritorijai ir ciņi, kas rada papildus iespējamību spēlētājiem gūt traumas. Arī smiltis ir neatbilstošas pludmales volejbola laukumam, tām jābūt smalkākām, grimstošākām, lai piezemējoties nebūtu nobrāzumu, traumu. Šajā laukumā ir arī bedres, kas nebūtu pieļaujamas. Dagdas pludmales volejbola laukums ir atbilstošāks.

- Tieši kādu profesiju tu iegūsi pēc studijām Sporta akadēmijā? - Volejbola vecākais treneris un sporta skolotājs. Pašlaik pabeidzu 1. kursu.

Elizabete Viļuma Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 57 (31.07.2015.).

Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.