No Helēnas Pīpiņas atvadoties

In memoriam

Izzuda spēki,
Izgaisa doma,
Apklusa sirds…


No šīs zemes ir šķīrusies Helēna Gražule - Pīpiņa - māmuļa, vecmāmiņa, Krāslavas 1. vidusskolas ilggadīgā skolotāja - bibliotekāre.
Latgales dzeguze Skaistas pagasta apkārtnē iekūkoja Helēnas dzīvi 1927. gadā un ielika viņas šūpulī vienreizēju sirsnību, labestību, tieksmi un talantu uz skaisto un mākslu.
Helēna uzauga Latgales zemnieka ģimenē, kur bija brālis un trīs māsas, kas stiprināja radniecisko atbildību.

Pēckara gados absolvēja Krāslavas 1. vidusskolu, 1948. gadā sāka strādāt par bibliotekāri. Dabas dotais talants uz māksliniecisko noformēšanu un kaligrāfisku burtu veidošanu, kā arī zīmēšanu viņai pavēra ceļu uz zīmēšanas pasniegšanu. Tieksme uz mākslu bija tik liela, ka Helēna jau ar lielu darba stāžu uzdrošinājās iestāties Mākslas akadēmijā (neklātienes nodaļā) un to absolvēt. Iegūtās zināšanas skolotāja īstenoja praksē - apkārtējās vides skaistumu iemācot vairākām skolēnu paaudzēm gan Krāslavas 1. vidusskolā, gan Mākslas skolā. Arī novada ainavas skolotāja prata uzlikt uz audekla.
Helēna apliecināja sevi kā radoša bibliotekāre, noformējot bibliotēkā dažādas izstādes, veltītas dzejniekiem, rakstniekiem, kultūras darbiniekiem un visiem mākslas notikumiem, kas skolēnos mudināja dziļāk ieskatīties literatūrā un mākslā.
Lienīte - tā mēs tevi visu laiku saucām. Tu aizgāji, piepildījusi ar savu darbu skolu no 1948. - 1985. gadam un atstāji unikālus darbus - noformētus skolas vēstures posmus - tik palicējiem prast to saglabāt. Tava vieta ar godu ir ierakstīta gan Krāslavas 1. vidusskolā (ģimnāzijā), gan Mākslas skolā, gan daudzu simtu skolēnu sirdīs, kā arī kolēģu atmiņā, jo gandrīz 40 darba gadi vienā vietā nevar būt izsvītroti un aizmirsti.
Tava aiziešana Mūžībā ir vasaras vidū, kad visa daba caur ziedēšanu un sauli dod dāsnumu un siltumu, ko var pielīdzināt Tavam raksturam, attieksmei pret visiem un visu.
Mēs, bijušie kolēģi, sildāmies Tavā dvēseles smalkumā. Pēdējā ceļā tik maz varam dot - tik piedošanu varam lūgt.
Mēs klusējot paliekam, novēlot Tev vieglu Mūžības ceļu.


Krāslavas Valsts ģimnāzijas kolektīvs un bijušie kolēģi
Laikraksts "Ezerzeme" Nr. 58 (04.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.