Krāslavas futbola kluba izaugsme

img

Krāslavas futbola kluba komandas treneris Vadims Atamaņukovs ar futbolu sācis nodarboties jau sešu gadu vecumā. Futbolista gaitas uzsācis Daugavpils sporta skolā, pēc tās absolvēšanas sācis spēlēt jau vecākās grupās - 1., 2. līgā un Latvijas čempionātos. Virzījies aizvien tālāk un tālāk pa futbolista karjeras pakāpieniem līdz sasniedzis tādu līmeni, lai varētu spēlēt profesionāļu komandās. Vadims ir veiksmīgi startējis tādās komandās kā “Dinaburga”, “Ditton”, augstākajā līgā, viņš ir bijis izlases sastāvā. Diemžēl nav sanācis spēlēt nacionālā līmeņa komandā. Krāslavas futbolistu treneris jau 10 gadus spēlē mini futbolu. Tā kā Vadims ir nopelniem bagāts futbolists, kopš pagājušā gada viņš strādā par Latvijas mini futbola izlases galvenā trenera palīgu. Spēlējot FK “Nikars” komandā, kas ir septiņkārtējie Latvijas čempioni, Vadims četras reizes kļuvis par čempionu.

2013. gadā Vadims uzsāka darbu Krāslavā. Neilgā laika posmā viņam ir izdevies te atdzīvināt aizmirsto futbola azarta gaisotni. Saspringtajā treniņu grafikā es tomēr uzrunāju treneri un aicināju uz sarunu par Krāslavas futbolistu ikdienu.

- Kā Jūs uzsākāt darbu Krās- lavā?
- Kad devos šurp no Rīgas, jau bija noruna ar vietējo administrāciju, ka Krāslavā it kā esot vieta un, pirmkārt, vēlme organizēt futbolu. Man tika izvirzīts uzdevums - pievērst bērnu uzmanību un radīt viņos interesi par futbolu. Un pats sev izvirzīju uzdevumu - attīstīt futbola spēlēšanas līmeni Krāslavā, jo šī sporta spēle jau ļoti sen te nebija spēlēta. Bērni, jaunieši un arī pieaugušie bija sailgojušies pēc tā.

- Kā jūs ieinteresējāt bērnus spēlēt futbolu?
- Sākām ar visvienkāršāko - publicējām sludinājumu. Krāslava nav liela, te vienam pasaki - jau visi zina. Paziņojām bērnudārzos, arī pats gāju un runāju ar bērniem. Tā pamazām radās interesenti. Sākumā nāca trenēties visi kopā, neatkarīgi no vecuma. Tad sāku bērnus grupēt pa grupām, tas nebija viegls uzdevums. Varu palielīties, ka sākumā uz futbola treniņiem nāca aptuveni 120 bērni. Uz doto brīdi tādi, kuri trenējas jau ne pirmo gadu un, manuprāt, viņi vēlas un kļūs par futbolistiem, ir aptuveni 70. Bērni dažādu iemeslu dēļ ir pārtraukuši spēlēt futbolu - kāds veselības problēmu dēļ, kāds izvēlējies citu sporta veidu, parādījušās citas interese. Es nevienu bērnu nedzenu prom, atnāk bērni ar dažādu fizisko sagatavotību, bet ja viņam ir vēlme, tad strādāsim. Visi, kuri grib spēlēt, kopš pirmās dienas to dara.

- No cik gadiem var nākt uz futbola treniņiem?
- Jaunākajā grupā spēlē 5 - 6 gadus veci bērni. Ir tādi, kuri 5 gadu vecumā ir drosmīgi, veikli un nebaidās no kontakta ar vecākiem puikām, bet gadās, ka 7 gadus vecs bērns nav tik atvērts. Ir jāskatās un katrs spēlētājs jāizvērtē. Bet galvenokārt treniņus uzsāk no 6 gadu vecuma.

- Trenēties nāk tikai zēni vai arī meitenes?
- Pašā sākumā bija 4 meitenes. Pārsvarā tās bija 6-7 gadus vecas. Viņas spēlēja kopā ar zēniem, bez nekādiem kompleksiem. Divas no viņām bija labas futbolistes, man pat bija žēl, ka viņas aizgāja prom. Mūsdienu futbolā ārzemēs trenējas visi kopā, galvenais, lai viņi būtu viena vecuma. Arī Rīgā vienai komandai vārtsargs ir meitene, viņai ir 15 gadi. Ir arī sieviešu futbols, kas Latvijā kļūst aizvien populārāks. Arī Daugavpilī un Rēzeknē ir meiteņu futbola komandas. Ja kādai meitenei ir interese, viņa sākumā var nākt pie mums, bet tad es varu viņu rekomendēt citam klubam. Nav tā, ka es meitenēm neļauju trenēties. Kaut gan pats ar meitenēm neesmu strādājis.


Inga Pudnika
Foto no FK "Krāslava" arhīva
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 58 (04.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.