Uzzināt novada domes pieņemtos lēmumus, neizejot no mājām

Saskaņā ar izmaiņām “Likumā par pašvaldībām” no šī gada 1. jūlija visām Latvijas pašvaldībām ir jāno- drošina domes sēžu ierakstīšana audioformātā un ierakstu ievietošana pašvaldības interneta mājaslapā. Daļa pašvaldību jau nodrošina savu sēžu ierakstus, tomēr vairākumam pašvaldību šī prasība būs jaunums un šis “jaunums” novada iedzīvotājiem parādīsies jau šī gada jūlija beigās vai augusta sākumā, atkarībā no jūlija mēneša novada domes sēdes norises datuma.
Cīņa par ikvienas novada domes darba caurspīdīgumu Latvijā aizsākās jau pirms pāris gadiem, kad Saeimā tika ņemti vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie priekšlikumi par audio un video ierakstu veikšanu domes sēžu laikā.

Sākotnēji tika diskutēts gan par domes sēžu audio ierakstīšanu, gan par video ierakstīšanu un to ievietošanu novada mājas lapās, sabiedrības pieejamībai. Sākotnēji tika plānots šādu kārtību ieviest no 2014. gada 1. jūlija, taču daudzas pašvaldības izteica pretenzijas, aizbildinoties, ka tas prasa pašvaldībām papildus līdzekļus - aparatūras iegāde, darbinieka algojums utt. Tāpēc šī prasība tika atcelta uz gadu, līdz šī gada 1. jūlijam.
Daudzas presē minētās pretenzijas no pašvaldībām bija ne tikai smieklīgas, bet pat kuriozas. Dažas pašvaldības spējušas rast līdzekļus vairāku tūkstošu apmērā, lai piedalītos neplānotos ārzemju izbraucienos, kuri tika apmaksāti no neparedzētajiem līdzekļiem, taču šādai prasībai kā caurspīdīguma nodrošināšana un sabiedrības informēšana trūcis nieka 500 - 1000 eiro.
Tāpat pašvaldībām, pēkšņi, kļuva aktuāls jautājums par personas datu aizsardzību, kas līdz tam, ikvienam Latvijas pilsonim piedaloties domes sēdēs, domes priekšsēdētājiem nešķita aktuāls.
Neskatoties uz to, ka likums nosaka obligāti ieviest audio ierakstīšanu un ierakstu publicēšanu mājas lapā tikai no šī gada 1. jūlija, daudzās Latvijas pašvaldībās tas notiek jau ilgāku laiku, negaidot valstī noteikto obligāto prasību. Bet tādās pašvaldībās kā Ventspils, Ķekavas, Ikšķiles, Ogres un citās notiek ne tikai audio ierakstu veikšana un publicēšana, bet arī video ierakstu veikšana un to ievietošana mājaslapās.
Centāmies izpētīt, kādā apmērā šis jautājums sakārtots Aglonas, Dagdas un Krāslavas novados?
Izpētes bāze ir Aglonas, Dagdas un Krāslavas novada pašvaldību mājaslapās pieejamā informācija.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 58 (04.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.