Vai pasei būtu jāizskatās pēc piezīmju blociņa?

img

Kāds kungs no Dagdas novada, saņemot jaunā dizaina Latvijas Republikas pasi, bija nepatīkami pārsteigts, jo pirmo reizi savā mūžā, mainot svarīgo dokumentu, jūtas nenopietnas valsts piederīgais. Telefonsarunā viņš pavēstīja: “Dzīves laikā pasi mainu jau piekto reizi. Iepriekš, saņemot dokumentu, nekad neesmu juties kā šoreiz. Pie pasu galda ilgi šķirstīju jauno dokumentu un domāju, ka tas ir kāds joks. Pasu daļas darbiniecei nosmēju, ka es pasūtīju pasi, nevis ieejas biļeti uz dziesmu svētkiem. Atverot pases vāku, ieraudzīju kaut kādu vīrieti. Sākumā nodomāju - Jēzus Kristus, taču tad ieskatījos labāk, ieraudzīju, ka tam gara bārda, tātad, laikam domāts Dievs. Tikai kuras konfesijas?

Vai tik tam vīrelim galvā nav kippa, ko nēsā ebreju tautības pārstāvji? Fotogrāfijas lejasdaļā, pie pases īpašnieka paraksta, spīd divas notis, kas kustas, ja pase tiek mazliet grozīta. Ja agrāk vienīgā fotogrāfija pasē bija mana, tad tagad pase ir pilna ar svešām foto sejām. Pase raiba kā dzeņa vēders. Notis vijas ar auseklīšiem, rozā Lielvārdes jostas fragmentiem un foto no dziesmu svētkiem. Lai gan es esmu dziesmu un deju svētku fans un pats piedalos tajos, jaunā pase vairāk izskatās pēc caurlaides uz Dziesmu svētkiem un tautisku simboliku brošūras. Vai tiešām pasu izstrādei nav nekādu normatīvo prasību? Taču neko vairāk par darbinieces aizrādījumu, “mums pretenzijas izteikt ir lieki, jo mēs pases tikai izsniedzam nevis izstrādājam tām dizainu” - nesaņēmu. Taču pēc darbinieces aizrādījuma intonācijas nopratu, ka, izsniedzot pases, par dizainu tiek diskutēts pietiekami asā formā.
Atbraucis mājās, centos vēlreiz izšķirstīt jauno pasi ar cerību, ka domas mainīsies. Manām aizdomām, ka pasei nevajadzētu tā izskatīties, punktu pielika sešgadīgā mazmeitiņa, kura, to nesot vecmāmiņai, sajūsmā iesaucās: “Vectētiņam iedeva piezīmju blociņu!”.
Vai tiešām svarīgākajam dokumentam būtu jāizskatās pēc piezīmju blociņa?


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 59 (07.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.