Birokrātija nogalina Latviju

Viedoklis

Birokrātija ir Latvijas Republikas politiskās sistēmas karkass, lai gan savulaik cīņa ar toreizējo Padomju birokrātiju bija viens no saukļiem, ar kuriem 1980. gadu beigās cilvēki izgāja Rīgas ielās. Tiesa gan salīdzinājumā ar Padomju laikiem, mūsdienu Latvijas birokrātija jau prasa cilvēku upurus.
Vislabāk to, kas patiesībā ir mūsdienu Latvija, raksturo notikušais 2015. gada Jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Šis notikums ir latviešu tautas simbols: ar Dziesmu svētku parādīšanos var sākt skaitīt tautas rašanos. Dziesmu svētki bija arī nozīmīga nacionālās atdzimšanas “Atmodas” sastāvdaļa 1980. gadu beigās, kad Latvija, dziedot un dejojot, uzsāka savu izstāšanos no PSRS. Tie notikumi Latvijā ieguva nosaukumu “dziesmotā revolūcija”.

Šogad Jaunatnes dziesmu un deju svētkos no visas Latvijas Rīgā tika savesti 13 tūkstoši bērnu, kuriem, apģērbtiem nacionālajos tautas tērpos, grandiozos kopkoros bija jādzied latviešu tautas dziesmas. Ļoti simboliski: latviešu bērni ir Latvijas nākotne un šī valsts ir izveidota viņiem. Tomēr šogad svētki tika neglābjami sabojāti: noslēguma koncerta ģenerālmēģinājuma laikā vairākiem simtiem bērnu kļuva slikti. Desmitiem mazo koristu viens pēc otra krita ģībonī, apmēram pusotrs tūkstotis griezās pēc medicīniskās palīdzības.
“Es sēdēju pirmajā sektorā. Kad katras divas – trīs minūtes bērni sāka krist, koncerts tika pārtraukts. Mēs vairs neskatījāmies koncertu, bet skatījāmies, kā bērnus bez samaņas aiznes no estrādes. To nelaimīgo bija vairāk nekā 50, “ stāsta viena no aculieciniecēm. Tikai vienā pašā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā tika nogādāti 156 bērni, no kuriem 17 tika hospitalizēti.


Aleksandrs Nosovičs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 59 (07.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.