Kristiana Eikmana, Nobela prēmijas laureāta, dzimšanas diena

Ir iemesls!

Vēstures gaitā ir zināmi notikumi un atklājumi, kuri sniedza labumu visai cilvēcei un kuri notika “pateicoties” dažādiem blēžiem, zagļiem, sliņķiem. Protams, atklājumu izdara talantīgi cilvēki, un tas ir viņu pašaizliedzīgā darba rezultāts, bet afēristu “līdzdalība” reizēm ir vienkārši nenovērtējama.
Vitamīni, barības komponents, kas ir nepieciešams jebkurai dzīvai būtnei, tika atklāti jau pirms vairākiem gadsimtiem. Vēl ēģiptieši ārstēja vistas aklumu, izmantojot ēdienus, kas tika pagatavoti no aknām, nemaz nezinot par to, ka tajos ir А vitamīns, kurš palīdz cīnīties ar slimību. 14. gadsimtā ķīniešu ārsts-dietologs Hu Sihuei publicēja darbu, kurā pierādīja nepieciešamību kombinēt dažādus produktus. Bet 18. gadsimtā kāds gadījums palīdzēja angļu jūrasbraucējiem saprast, ka citrusaugi un iesala dzēriens palīdz izvairīties no cingas...

Kristians Eikmans bija ļoti inteliģents un apdāvināts cilvēks. Kopš bērnības viņam ļoti patika mācīties, par ko jaunības gados viņš saņēma speciālo stipendiju studijām universitātē, bet jau 25 gadu vecumā aizstāvēja doktora disertāciju, kļūstot par visjaunāko fizioloģijas doktoru Eiropā.
Ceļojot pa Dienvidaustrumu Āzijas valstīm, Eikmans pētīja, kā tropu klimats ietekmē eiropiešus. 19. gadsimtā vēl neviens nezināja, kāpēc Eiropas iedzīvotājiem, kas ilgāku laiku dzīvo dienvidu zemēs, ir vielmaiņas traucējumi un citas problēmas ar veselību.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 60 (11.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.