Rudņas krasts, mīlestības deja

img

Izvaltas burvība

Pareizi saka: dzimtās mājas sienas vienmēr palīdz. Bet bērnības pilsētā - pat ielas, par ko es pats pārliecinājos ne vienu reizi vien. Visiem žurnālistiem ir svarīga misija - ikdienas steigā jācenšas saskatīt kaut ko neparastu, interesantu. Mūsdienās laikrakstu un elektronisko plašsaziņas līdzekļu straumē cilvēkus grūti ar kaut ko pārsteigt, kaut gan...
Karsta pēcpusdiena, pilsētas iela... Jau no tālienes redzu: pretim nāk simpātiskā Ligita Pelnika, Krāslavas skolotāja un amatu savienošanas kārtībā - Izvaltas deju kolektīva “Rudņa” vadītāja. Kā vienmēr smaida un pēkšņi apstājas: “Es ļoti gribēju jūs satikt! Palīdzēsiet man? Redzēju, ka koncerta laikā Līgo priekšvakarā jūs fotografējāt mūsu pāri - Baibu un Normundu. Viņiem augusta pēdējā sestdienā ir paredzētas kāzas, un tagad mūsu “Rudņai” ir ļoti vajadzīgi spilgtākie fotoattēli, lai sagatavotu savu apsveikumu. Tātad norunāts?”

Vēlēdamies izmantot šo veiksmīgo situāciju, izvirzīju savu nosacījumu: “Atnāciet rīt uz redakciju, tikai esiet gatava atbildēt uz jautājumiem! Aizraušanās ar skatuves mākslu, mīlestība, kāzas - tā ir mana tematika!”
No rīta, ar svaigu galvu visu pārdomājot, pēkšņi secināju: bet es taču jau sen gribēju pastāstīt lasītājiem par šo radošo cilvēku – skolotāju Ligitu, taču kaut kā nesanāca. Mūsu viešņa, jau pārkāpjot redakcijas slieksni, sāka atrunāties: „Ne jau par mani ir runa, bet par topošo laulāto pāri.” Vārds pa vārdam, un mūsu saruna, kaut arī ar grūtībām, ievirzījās vajadzīgajā gultnē. Noskaidrojās, ka ir arī nopietns iemesls: Izvaltas Tautas nama deju kolektīvu Ligita Pelnika vada jau gandrīz trīsdesmit gadus!
Ligita pastāstīja, ka viņa nāk no Jēkabpils. Ar tautas dejām aizrāvusies vēl skolas gados, bet īstu skatuves mākslas prieku izjuta studiju laikā. Visiem ir zināms fakts, ka tolaik nokļūt Daugavpils Pedagoģiskā institūta tautas deju ansamblī “Laima” izdevās tikai retajiem laimīgajiem. 1980. gadā sākusies viņas deju kolektīva vadītājas karjera, kas turpinājās Izvaltā.


Aleksejs Gončarovs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 61 (14.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info sadaļā Abonēšana!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.