Abū Alī al Huseina Ibn Abdallāha Ibn Alī Hasana Ibn Alī Ibn Sīnā (Avicennas) dzimšanas diena

Ir iemesls!

Eiropā viņu pazīst kā Avicennu. Rietumu cilvēkiem viņa īstais vārds ir grūti izrunājams un pārāk sarežģīts. Atbilstoši austrumu tradīcijām vārdā bija jāmin 4 paaudžu radinieki. Saknes ir ļoti svarīgas austrumu cilvēkam. Tie ir viņa pirmsākumi, viņa lepnums, viņa dzimta, viņa ģimene... Kādreiz Kiplings ir teicis: “Austrumi ir austrumi, rietumi ir rietumi, kopā vienoties tiem nav lemts.” Par to var strīdēties, tam var piekrist, bet... izklausās vienpusīgi un neiedomājami pesimistiski. Kad rietumi vērš savus skatienus uz austrumiem – sākas lielo atklājumu periods un rodas slaveni mākslas darbi. Tas pats ir arī tad, kad austrumi uzmanīgi ieskatās rietumu dzīves norisēs. Pasaules vēsturē bija arī tādi laika posmi, kad rietumi un austrumi mācījās viens no otra. Lietderīgi mācījās...

Avicenna ir dzimis 980.gadā, netālu no Buharas. Par viņa ģimeni ir maz informācijas, ir zināms tikai viens - izglītība šajā ģimenē bija vērtējama augstāk par visu. Zēns izcēlās ar neparastu cītīgumu zinību apguvē. Viņam bija 10 gadu, kad puika jau citēja Korānu, zināja svētos rakstus praktiski no galvas. Skolā Avicenna bija visjaunākais audzēknis, bet vecākie klasesbiedri gāja pie viņa pēc padoma, ja viņiem kaut kas nebija saprotams. Pedagogi priecājās, paredzot savam skolniekam spīdošo karjeru.
14 gadu vecumā Ibn Sīnā izlasīja zinātnisko darbu, kurā no sākuma neko nevarēja saprast. Šis darbs bija tik dīvains, citādāks nekā iepriekš lasītie austrumu gudro darbi, tāpēc jaunajam zinātniekam nācās vērsties pēc izskaidrojumiem pie saviem skolotājiem. Pedagogi ieteica Avicennam vispirms iepazīties ar Al-Farabi darbu... Šis nesaprotamais un sarežģītais darbs bija Aristoteļa rakstu krājums “Metafizika”. Pēc tam, kad arī “Metafizika” bija saprotama, Ibn Sīnā atzina, ka tieši no šīs grāmatas sākās viņa patstāvīgā zinātniskā darbība.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 62 (18.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.