Malda Kozlova: es cīnīšos!

Lai atrastu Maldas Kozlovas māju Kalniešu pagastā, ir jānopūlas. Lūk, arī mēs, braucot ar redakcijas mašīnu, ilgi maldījāmies, neskatoties uz to, ka pa telefonu saņēmām saimnieces detalizētu instrukciju. Galu galā mēs atradām viņas mājiņu, kurai apkārt ir puķes un dīvaini koki ar divām un trijām galotnēm. Kā izrādījās vēlāk, šeit ir daudz vairāk pasakainu lietu nekā šķiet no sākuma.

Malda pārcēlās uz Krāslavas rajonu no Vidzemes, viņas dzimtā puse ir Straupe, slavenā “piena galvaspilsēta”. Savas dzīves laikā viņa ir dzemdējusi un izaudzinājusi septiņus bērnus. Tagad viņa priecājas par septiņiem ar pusi mazbērniem. Kāpēc ar pusi?
- Viens no dēliem apprecēja sievieti ar bērnu. Divas vecmāmiņas jau bija, bet es esmu “pusīte” (saimniece jautri smejas).
Stāstījumu pār savu dzīvi Malda sāka no laika, kad viņa no Vidzemes atbrauca uz Latgali.
- Droši vien esmu vienīgā, kura palika šeit dzīvot pēc 1988. gada akcijas “Atgriešanās pie zemes”. Uz Krāslavu atbrauca tikai mūsu ģimene, pārējie akcijas dalībnieki palika Dagdā. No sākuma mums šeit ļoti patika. Es biju viena no labākajām slaucējām Straupē. Šeit bija jauna ferma, netālu no mājas. Man jau bija 5 bērni, bet vīrs bija tirdzniecības kuģa motorists. Dzimis Vladivostokā, krievs. Veselība vairs neļāva viņam doties jūras braucienos, tāpēc mēs nolēmām piedalīties akcijā, par kuru tika paziņots laikrakstā “Padomju Jaunatne”.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 62 (18.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.