Skolotāja Tamāra

Kas var būt vēl godīgāks un cildenāks par to, kā iemācīt citiem to, ko pats vislabāk proti. (M.F. Kvintiliāns)

Viņas vecāki nāk no Baltkrievijas, bet kara laikā likteņa varā viņi tika evakuēti uz Sibīriju, kur arī dzimusi dabas, ģeoloģijas, ceļojumu, dziedāšanas un sporta cienītāja Tamāra. Šovasar Krās- lavas Varavīksnes vidusskola pavadīja pelnītā atpūtā visu skolēnu iemīļoto ģeogrāfijas skolotāju Tamāru Savčenko. Kā tad sibīriete ar baltkrievu saknēm nokļuva Latvijā?

- Esmu dzimusi baltkrievu ģimenē, kas pārcēlās uz Sibīriju. Tur es ieguvu savu pirmo pedagoģisko izglītību - kļuvu par sākumskolas skolotāju. Mani vecāki vienmēr gribēja atgriezties dzimtenē - Baltkrievijā. Diemžēl mamma nepaspēja to izdarīt, bet es 19 gadu vecumā atbraucu uz šo brīnišķīgo valstī. Tur esmu beigusi M.Gorkija v.n. Minskas institūtu un ieguvu vēstures skolotājas specialitāti. Baltkrievijā nostrādāju 9 gadus. Neilgu laiku biju sākumskolas pedagogs, pēc tam – vēstures skolotāja, vienu gadu strādāju skolas direktores amatā. Bet 1978. gadā manu vīru uzaicināja darbā uz Krāslavu par tehnisko vadītāju maizes kombinātā, tā mēs nokļuvām Latgalē. Būtībā visa mana apzinātā dzīve ir pagājusi Latvijā.
Kopš jaunības gadiem es ļoti aizrāvos ar ģeoloģiju, sapņoju par šo profesiju. Iestājos Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā, kur ieguvu ģeogrāfijas skolotājas specialitāti. No sākuma strādāju Krāslavas 2. vidusskolā, tad, pēc skolu apvienošanas, atnācu uz Varavīksnes vidusskolu. Gribu pateikties skolas administrācijai par silto uzņemšanu un atbalstu! Milzīgs paldies skolotājai Natālijai Vanagai, kura palīdzēja man apgūt latviešu valodu, kad es, atbraukusi no Baltkrievijas, nezināju nevienu vārdu latviski, viņa sagatavoja mani eksāmena kārtošanai, lai es varētu iegūt atbilstošo valsts valodas prasmes līmeni.


Natālija Zdanovska
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 62 (18.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.