Vai tiešām esot Eiropā, jāturpina elpot putekļi ceļa posmā Kombuļi - Izvalta?

img

Latvija Eiropas Savienībā ir vairāk nekā desmit gadus. Daudzi smej, kad Eiropa pa logu ienāca Latvijā, tad daudzi bija spiesti atvērt durvis uz Eiropu (Eiropa domāta kā ES). Viens no masveida izceļošanas iemesliem bija darba meklējumi, taču māc bažas, ka kādai lauku ģimenei došanās uz ārzemēm varētu būt citu motīvu vadīta - bēgšana no lauku putekļiem, ar ko katru dienu spiesti sastapties, dzīvojot pie valsts vietējās nozīmes ceļa Kombuļi – Izvalta, kur pēdējā laikā blakus esošā karjera darbības dēļ, dzīvot ceļa malā kļuvis pavisam neciešami.

Nav jau tā, ka šie ceļa putekļi uzrastos negaidīti, jau vairāk nekā piecpadsmit gadus nopirktais īpašums ceļa mālā pie putekļiem ir pieradis, taču šogad šo putekļu mākoņu esamība ir bez pārtraukuma. Nepaspēj nosēsties vienas automašīnas radītie putekļi, kad tos jau pārklāj nākamais putekļu mākonis. Un tā cauru dienu, no agra rīta līdz vēlam vakaram.
Kaut kur uz Latvijas ceļiem drīzumā baudīs labu ceļa segumu, bet tiem, kuri dzīvo šo karjeru tuvumā, no kurienes tiek vests materiāls - nākas ciest arī par tiem, kuri bauda labos ceļus un nemaz neapzinās, ka kaut kur ir cilvēki, kuri ziedojas labo ceļu dēļ.
Par radušos situāciju iedzīvotāja telefoniski vērsās arī vietējā Izvaltas pagasta pārvaldē ar lūgumu ierasties pie viņas uz mājām, lai pārliecinātos par problēmas nopietnību, taču pārvaldē atbildēja, ka visi esot atvaļinājumā, tāpēc ierasties nevarēšot. Nav jau tā, ka pārvalde necenstos problēmu risināt, kaut vai ieteikumu formā, aicinot iedzīvotājiem likt maskas. “Kā gan pagasta pārvalde var palīdzēt?” - tur kāda kundze klausules galā, visu noklausoties, atbildēja “nu tad iegādājieties uz mutēm liekamos pārsējus un neelpojiet tos putekļus, vai arī guliet istabā.”
Pēc tādas atbildes saņemšanas iedzīvotājai nekas cits neatlika, kā pēc palīdzības vērsties laikraksta ”Ezerzeme” redakcijā. Iedzīvotāja Valentīna Stivriņa no “Rimšānu” mājām informēja, ka sakarā ar šiem ceļa putekļiem viņai laikam nāksies pamest savu īpašumu, jo viņa ir 2.grupas invalīde un astmas slimniece, kurai šie nemitīgie ceļa putekļi var būt pat bīstami dzīvībai.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 63 (21.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.