Cik šogad izmaksā sagatavošanās 1. septembrim?

Jūsuprāt?..

Oksana Škoļnika: “Mums ir divkāršas rūpes. Vecākā meita, Kristīne iestājās Rīgas Valsts tehnikumā - sapņo par stilistes profesiju. Dēls Saša mācīsies astotajā klasē, un mums nav vienkārši sagatavot viņus mācību gada sākumam. Labi, ka mums, vecākiem, ir darbs, turklāt dzīve iemācīja ekonomēt naudu. Lūk, šodien veicām pirmo “piegājienu” un veikalā skolas piederumiem iztērējām jau 30 eiro. Iegādājamies visu nepieciešamo pakāpeniski - cenas “kož”. Manas jaunības gados klade maksāja kapeikas, pašlaik - gandrīz desmitreiz dārgāk. Bet skolniekam gada laikā būs vajadzīgas ap pussimts burtnīcu. Kaut kas no apģērba jau ir, bet gribas, lai bērni ģērbtos mūsdienīgi, arī aug viņi ļoti ātri. Bērni mācās uzcītīgi, tāpēc gribas viņus iepriecināt. Gatavošanās jaunajam mācību gadam nav lēta nodarbošanās, tomēr saviem bērniem naudu nežēlojam.”

Zinaīda Kozačuka: “Tās ir patīkamas rūpes, taču ļoti dārgas. Vecākā meita Alīna jau ir precējusies, viņas ģimene veiksmīgi iekārtojusies Dānijā, izmaksā kredītu par personīgo māju. Bet mums mācās vēl divi bērni: otrā kursa studente Diāna un ceturtās klases skolniece Anna. Tikko “Kristaforā” samaksājām gandrīz pussimts eiro. Turklāt jau agrāk par mugursomām atdevām vēl 40 eiro. Nākamais pirkums - melnbalts svētku tērps meitenei, sporta forma, apavi. Atceros, ka pagājušajā gadā viena skolnieka sagatavošanās skolai izmaksāja 120 eiro. Tagad Diāna apvieno studijas Daugavpils Universitātē ar darbu, līdz ar to mums ir vieglāk. Tāpēc arī atļāvāmies atpūtu Kopenhāgenā, kur tagad dzīvo mūsu Alīna.”

Tatjana Vilmane: “Mūsu ģimenē ir studente un devītās klases skolnieks. Ineta, Daugavpils Universitātes trešā kursa studente, studentu apmaiņas programmas “ERASMUS” ietvaros pirmajā semestrī mācīsies Kauņā. Lai sagatavotos mācību gadam, meita divus vasaras mēnešus strādāja par pārdevēju. Jauniešiem patīk stilīgs apģērbs, bet tas ir dārgs prieks. Lai ietaupītu, grasāmies aizbraukt uz Viļņu - tur jaunu apģērbu var nopirkt lētāk. Zinu, ka, lai sagatavotu bērnu pirmajam septembrim, bez 100 - 150 eiro neiztikt. Mūsdienās pienākuši tādi laiki, kad izmaksas nesamazinās: bērni ātri izaug, bet cenām ir tendence tikai pieaugt. Ar dēlu Imantu brauksim pirkt apģērbu un apavus uz Viļņu. Vecākiem vienmēr gribas iepriecināt savus bērnus.”


Aleksejs Gončarovs
Laikraksts "Ezerzeme" Nr. 63 (21.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.