Ar krusta zīmi debesīs - Terra Mariana 800 gadu jubilejā - noslēgušies svētki Aglonā

img

Kopš 1215. gada Livonijas zeme tika pasludināta par Terra Mariana jeb Dievmātes zemi. Terra Mariana jubileja nav iespējama bez Dievmātes klātbūtnes, kuras vārdu mūsu zeme nes nu jau 800 gadus. Latvijas nelielajā teritorijā ir daudzas Jaunavas Marijas godam veltītas svētvietas, viena no tām - Aglona.
Jubilejas gadā daudzās Latvijas baznīcās notika dažāda veida piemiņas pasākumi. Šis gads bija īpašs arī visiemsvētceļniekiem, jo jubilejas gada ietvaros svētceļojums pie Jēzus Mātes Aglonā bija īpašs žēlastību laiks.

Par to, ka jubilejas gada svētceļojums nesa īpašu žēlastību, pārliecinājās arī svētceļnieku grupa no Madonas, kuri 135 km garo ceļu veica ar velosipēdiem. Svētceļojums veltīts “Terra Mariana - 800 - jeb aicinājums uz svētumu ģimenē”. Neskatoties uz to, ka starp 32 svētceļniekiem daļa bija bērnu pat no 3 gadu vecuma, svētceļojuma laikā Dievmāte stāvēja visiem klāt un visi veiksmīgi nokļuva līdz Aglonai un atgriezās Madonā. Svētceļojumu organizēja Jānis Liepiņš un atraktīvais tēvs Tomas Zieļonka no Madonas katoļu draudzes.
Terra Mariana jubilejas gads ir pamudinājums saskatīt garīgās dimensijas būtisko lomu katras tautas, kā arī katra indivīda attīstībā un izaugsmē. Cilvēks var būt patiesi laimīgs tikai tad, ja viņa dzīvei ir garīgs mērķis. Tad viņa ticība kļūst redzama arī ikdienā - lēmumos, rīcībā un attieksmē.
15. augusta svētku laikā garīgās dzīves nozīmei uzmanību pievērsa ne tikai priesteri, bet arī Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis. Savā pirmajā uzrunā Vissvētākās Marijas debesīs uzņemšanas svētkos, viņš teica: ”Te pulcējas ticīgā tauta, nāk svētceļnieki, jo cilvēkam nepieciešams ne tikai attīstīties intelektuāli, ekonomiski attīstīt valsti, bet arī augt garīgi.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 63 (21.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.