Ko par svētceļniekiem saka Aglonas iedzīvotāji?

img

18. augustā publicētajā rakstā “Vai tiešām svētceļniekus sagaidīja ar šausmām, kā to ziņo masu mediji?” tika minēts, ka īsi pirms 15. augusta svētkiem Latvijas masu medijos izskanēja informācija, ka daudzi Aglonas ciema iedzīvotāji ir neapmierināti ar svētceļnieku pieplūdumu Aglonā un viņu rīcību. Savukārt svētceļnieki sūdzas par to, ka Aglonā viņi netiek pienācīgi sagaidīti. Iepriekšējā rakstā atspoguļojām svētceļnieku viedokli par to, vai tie ir apmierināti ar ”servisu”, ko piedāvā Aglona - Starptautiskas nozīmes svētvieta.

Šoreiz piedāvājam Aglonas ciema iedzīvotāju viedokli, vai tiešām svētceļnieku rīcība ir tāda, kādu to atspoguļo masu mediji?
15. augusta svētki ir pagājuši, pēcsvētku putekļi un atkritumi savākti, agloniešu dzīve rit ierasto gaitu, nekas neliecina par to, ka pirms pāris dienām Aglonā pulcējās ap 150 000 ticīgo no Latvijas un citām pasaules valstīm.
Arī Aglonas ciema mājās “Lejiņi” nekas neliecina par to, ka tās pagalmā divas diennaktis teltīs dzīvoja velosvētceļotāju grupa no Madonas. Aptuveni 40 svētceļnieki, liela daļa bērnu līdz 10 gadu vecumam. Mājas saimnieks Jāzeps stāsta: “Šogad neviens svētceļnieks pirms svētkiem nebija pieteicies. 13. augustā pagalmā ienāca priesteris Tomass Zeļonka, stādījās priekšā kā velosvētceļnieku grupas vadītājs no Madonas un lūdza vietu telšu izvietošanai. Es labprāt atļāvu. Tā nu viņi nakšņoja divas naktis.”

Masu medijos izskan viedoklis, ka svētceļnieki ir problēma vietējiem iedzīvotājiem. Vai jūs tam piekrītat?
“Katru gadu svētku laikā uz Aglonu dodas svētceļnieki. Mūsu pagalmā gandrīz katru gadu kāds atrod vietu nakšņošanai. Vienmēr esam pieņēmuši un arī turpmāk negrasāmies atteikt.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 64 (25.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.