Pasaules radīšanas diena pēc Konstantinopoles tradīcijas, porcelāna popularitātes sākums, picas festivāls un lidojums uz Mēnesi

Ir iemesls!

1. septembrī lielākā daļa cilvēku svin Zinību dienu, mācību gada sākumu. Taču šim datumam ir daudz lielāka nozīme cilvēces vēsturē. Atbilstoši bizantiešu tradīcijai tieši šajā dienā 5509.gadā pirms Kristus piedzimšanas Dievs pabeidza pasaules radīšanu.
Mūsdienās šis datums tiek uztverts kā anahronisms. Pirmo reizi cilvēku civilizācijas vēsturē tika veikts mēģinājums precīzi noteikt laika punktu, no kura skaita civilizācijas sākumu.

Aprēķini tika veikti IV gadsimtā, un zinātnieki teologi balstījās uz Bībeles tekstu. Šo teologu loģiskie spriedumi bija sarežģīti un apšaubāmi. Nosakot datumu, viņi ilgi nevarēja izšķirties, kurš mēnesis vairāk piestāv pasaules radīšanas sākumam: marts vai septembris. Abi mēneši bija atbilstoši: daudzas kristīgās tautas svinēja gada sākumu martā vai septembrī. Pavasara sākums ir dabas atmodas laiks, arī ziedēšanas periods ir martā, bet ražas novākšana un visbagātākais gadalaiks sākas septembrī. Visi argumenti bija labi.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 66 (01.09.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.