Budžets 2016: nodokļu pārsteigumi

Valdība apspriež valsts budžeta projektu nākamajam gadam. Jau šobrīd skaidrs, ka tas būs rekordliels nodokļu palielināšanas ziņā.
Finanšu ministrija neslēpj, ka iekasēt nodokļus ik gadu kļūst arvien grūtāk. Šogad, pēc tās rīcībā esošajiem datiem, gada vidū nodokļu ieņēmumi izrādījās par 35 miljoniem eiro mazāki nekā bija ieplānots. Kā savilkt galus kopā un nepārsniegt budžeta deficīta rādītājus, ko uzstājīgi ieteica Latvijai Brisele un Starptautiskais Valūtas fonds? Pagaidām atbilde ir viena – celt nodokļus. Tikmēr koalīcijā norisinās pārrunas par to, kādi nodokļu likumdošanas grozījumi stāsies spēkā nākamgad.

Ko tas varētu nozīmēt caurmēra patērētājam? Vairāku preču cenu kāpumu. Pašlaik, spriežot pēc finanšu ministra Jāņa Reira un Saeimas Budžeta, finanšu un nodokļu komisijas priekšsēdētāja Kārļa Šadurska (abi – “Vienotība”) komentāriem, valdība apsver iespēju celt akcīzes nodokli degvielai, alkoholam un elektroniskajām cigaretēm, kā arī PVN namu apsaimniekotāju pakalpojumiem un izklaides pasākumiem. Sagaidāms, ka tiks palielināts arī azartspēļu nodoklis. Politiķi uzsver, ka pagaidām tie esot vienīgi diskutējamie pārrunu punkti, taču varbūtība, ka minētie nodokļi kļūs lielāki, ir visai augsta.
Saskaņā ar dažādām aplēsēm, palielinot akcīzes nodokli benzīnam, dīzeļdegvielai un autogāzei, nākamgad vidējā degvielas litra cena pieaugs par 1-3 centiem. Toties šī palielināšana nodrošinās naudas pieplūdumu valsts kasē – 2016. gadā virs 12 miljoniem eiro, 2017. un 2018. gadā – pāri 13 miljoniem. Akcīzi alkoholam (arī alum) tiek paredzēts palielināt trīs gadu laikā. Nākamgad tas varēs palielināt budžeta ieņēmumus vairāk nekā par 3 miljoniem eiro, turpmāk – vairāk nekā par 5 miljoniem eiro katru gadu. Var palielināties arī azartspēļu nodoklis, kaut gan šeit tiek minēti dažādi cipari – no 5% līdz 11%.


Darja Ždanova
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 66 (01.09.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.