LOSP: Piensaimnieku protesta akcija Briselē

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) augusta vidū kopā bija saaicinājusi gan dalīborganizāciju, gan pārējo vadošo piena ražotāju un pārstrādātāju nevalstisko organizāciju (NVO) vadītājus, lai rastu vienotu Latvijas pozīciju Briselē Eiropas Piena Padomes (EMB) un Copa-Cogeca (Eiropas NVO) organizētajās protesta akcijās 7. septembrī.

Izskatot abu Eiropas līmeņa NVO (LOSP ir abu organizāciju dalīborganizācija) protesta akciju saturu nākas secināt, ka tie ir diezgan atšķirīgi. EMB uzstādījums Eiropas Padomei ir: atdodiet mums, piensaimniekiem, lauksaimniecības rezerves fonda līdzekļus, kurus esam iemaksājuši tajā par pārsniegtajām piena kvotām, lai mēs varētu pārvarēt piena krīzi un pārstrukturēties. Savukārt Copa -Cogeca prasība ir piena nodevu naudu atdot piena nozarei. Aptuveni 700 miljoni EUR tiks izņemti no piensaimniecības nozares kā 2014./2015.gada piena nodevas naudas, tas ir laikā, kad piensaimniekiem izmisīgi vajadzīga nauda. Tādēļ tā būtu jāatdod nozarei, lai palīdzētu lauksaimniekiem tikt galā ar naudas plūsmas problēmām. Ir jāpalielina arī Eiropas Savienības (ES) intervences cena.
Piensaimnieki vienojās meklēt finansējumu ceļa izdevumiem un plānot savu dalību abās protesta akcijās, gan plkst.11.30 EMB, gan 14.00 Copa - Cogeca demonstrācijā.


Krista Garkalne
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 66 (01.09.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.