Kroma kolna svētki

img

Dzīvē nekas nav neiespējams, ja ir izdoma un pulks domubiedru blakus, tad šķietami neiespējamais kļūst iespējams, ko realizēt netraucē pat vairāku gadsimtu laika tilts.
Spilgts piemērs šķietami neiespējamā realizācijai ir Kroma kolna bruolistes brāļu un māsu kopdarbs, ar ko ikviens var iepazīties iegriežoties Kroma kolnā, kas atrodas Dagdas novadā, Priežu kalnā, Pušas Zundos. Kroma kolna brāļi un māsas Priežu kalna galā spējuši ierīkot laika mašīnu, kura ikvienu interesentu spēj pārcelt vairāk nekā desmit gadsimtus atpakaļ. Bruņu smagums, zobenu un kara cirvju šķindas, kopīgs ugunskurs un stingras tradīcijas... tā bija mūsu senču ikdiena 9.-13. gadsimtā.

Kroma kolna bruoliste ir vēstures aktīvistu un rekonstruktoru biedrība, kas pēta 9.-13. gadsimta Latgales senvēsturi un kultūru, rīko dzīvās vēstures pasākumus, demonstrē unikālās, krāšņās un daudzveidīgās rotas un sagšas, seno karavīru ekipējumu, ieročus, cīņas mākslu un sadzīvi, lai ikviens interesents gūtu priekšstatu par tā laika seno latgaļu vērtībām, laiku un telpu. 
Svētki ir īstākais laiks, kad to visu parādīt. Kroma kolna svētki tiek svinēti katra gada priekšpēdējā augusta nedēļā. Jau četrus gadus pēc kārtas biedrībai tie tika svinēti ģimeniskā lokā, taču šogad uz svētkiem tika aicināts ikviens. 22. augustā tur pulcējās vairāk nekā 350 interesenti no tuvas un tālas apkārtnes.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 66 (01.09.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.