1698. gadā slavenais “dzelzs maskas” gūsteknis tiek ievietots Bastīlijā

Ir iemesls!

Par šo gūstekni praktiski nekas nav zināms. Neskatoties uz to, ka par viņu ir uzrakstīts daudz vairāk nekā par citām ievērojamākajām vēsturiskajām personībām. Par “dzelzs masku” ir uzrakstītas grāmatas, uzņemtas filmas, uzzīmēti komiksi. Un arvien biežāk ar šo tēlu ir saistīti visdažādākie izdomājumi un mistifikācijas. Sākot ar to, ka maska nekad nebija izgatavota no dzelzs. Tā bija uztaisīta no melna samta...

Absolūti droši var apgalvot, ka gūsteknis, kura vārdu un ārieni rūpīgi slēpa, eksistēja īstenībā. Viņa numurs ir saglabājies Bastīlijas ieslodzīto uzskaites žurnālā — 64389000. Komandants saņēma norādījumus - labi barot šo cilvēku, izturēties pret viņu pieklājīgi un neiesaistīties nekādās sarunās. Ir zināms arī tas, ka šis mīklainais gūsteknis mira 1703. gadā. Līdz ar to ticamās un pierādītās ziņas beidzās, bet sākas leģendas un pieņēmumi.
Visnopietnākie un argumentētākie pētījumi liecina par to, ka “dzelzs maska” ir Luija XIV nelikumīgi dzimušais vecākais brālis. Gūstekņa māte - karaliene Austrijas Anna, bet tēvs... Šajā ziņā pētnieku viedokļi atšķiras. Daži apgalvo, ka šī nelaimīgā gūstekņa tēvs ir hercogs Bekingems, citi apgalvo, ko karaliene dzemdēja dēlu, kura tēvs bija kardināls Mazarīni. Uzzinājis par savu “brāli”, Luijs pavēlēja apcietināt viņu un uzlikt galvā masku, jo karalienes ārlaulības dēls bija pārsteidzoši līdzīgs savam brālim – Francijas karalim.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 71 (18.09.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.