“Latgales sirdspuksti”

Ar šādu nosaukumu nupat klajā nākusi grāmata, kurā apvienota dzeja un fotogrāfijas. Grāmatas vāks ir ļoti lakonisks - uz tumši sarkana vāka baltiem burtiem iespiests grāmatas nosaukums. Tas atgādina Latvijas karogu. Grāmatas saturs vēlreiz apliecina to, cik ļoti mēs mīlam savu dzimteni - Latgali. Dzejas rindu autori ir 101 Latgales dzejnieks, kāds mazāk, cits vairāk pazīstams lasītājiem. Latgalē ir multinacionāla vide, tāpēc grāmatas lappusēs savus lasītājus gaida dzeja latviešu, latgaliešu un krievu valodā.

Dzejnieki Latgali izjūt caur domām, kas izteiktas dzejas rindās, taču ir cilvēki, kuri savu redzējumu par pasauli atklāj fotogrāfijās. Grāmatas veidošanas procesā tika uzrunāti arī fotogrāfi, 47 no visiem uzrunātajiem ir atsaukušies un viņu Latgalē radītās fotogrāfijas ir harmoniski iekļāvušās starp dzejoļiem kā to ilustrācijas.
Kas gan ir šīs lieliskās ieceres iniciators? Tā ir Zanda Arnicāne, biedrības “Balvu olūts” vadītāja. Zanda ir augusi Viesītē. Viņa ir ieguvusi maģistra grādu vēsturē. Kā saka pati Zanda, Latvijas Universitātē iegūtais zināšanu kapitāls lielā mērā veido viņas identitāti un pasaules izjūtu. Viņa pirms 8 gadiem ir pārcēlusies uz dzīvi Balvos. Zandas ģimenē aug 3 bērni. Darba gaitas aizrit Stacijas pamatskolā, kur viņa ir vēstures skolotāja.
2012. gadā Zanda kopā ar vīru Uldi un vīramāti Rutu nodibināju biedrību “Balvu olūts”. Biedrība ir kļuvusi par Zandas dzīvesveidu, hobiju un visu, kas šobrīd lielākoties aizņem viņas domas.
Grāmata “Latgales sirdspuksti” tika prezentēta trijās Latvijas pilsētās - Dagdā, Rēzeknē un Viļānos. Lai nonāktu pie galarezultāta, ir paveikt liels darbs, to juta arī uz pasākumiem uzaicinātie dzejas un fotogrāfiju autori. Pasākums Dagdas vidusskolā aizritēja draudzīgā, pat mājīgā, noskaņā. Dzejas autori no Krāslavas, Dagdas un Daugavpils lasīja savu dzeju. Uz lielā ekrāna klātesošie varēja vērot “Latgales sirdspukstus” fotogrāfijās.
Pēc pasākuma uz īsu sarunu aicināju Zandu Arnicāni.


Inga Pudnika
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 73 (25.09.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.