Tikšanās ar dzimteni

No lasītāju vēstulēm

Festivāls - gadatirgus “Zaļesje aicina draugus” bija veltīts 325. gadadienai kopš Zaļesjes dibināšanas. Festivāls pagāja Oginsku dzimtas muižā-muzejā Smorgoņas rajona Grodņas apgabalā. Dagdas baltkrievu biedrības “Verbica” vadītāja Tatjana Gogalinska organizēja šo braucienu. Uz festivālu devās ansamblis “Akolica” (vad. Т. Starovoitova) un biedrības aktīvisti. Es biju ļoti priecīga, jo braucu uz savu dzimteni. Gar ceļu - meži, bezgalīgi tīrumi ar zeltainām rudzu vārpām un gleznainas apdzīvotas vietas ar sirdij tuviem nosaukumiem: Komarova, Konstantinova, Luščiki, Svirja, Višņeva...

Svirjā es pabeidzu vidusskolu, tagad šajā sniegbaltajā ēkā ir viesnīca, ir uzbūvēta jauna skola. Ciematā ir kurgāns. Pilsoņu kara laikā sarkanarmieši mēģināja tur izrakt apslēptos dārgumus. Taču vietējais pans viņus apstādināja un sodīja - lika ar bruņucepurēm sanest jaunu pakalnu. Tālajā 1961. gadā pēc izlaiduma balles mēs ar visu klasi šeit sagaidījām rītausmu. Saule ar saviem mīlīgajiem stariem sveicināja ikvienu no mums, it kā svētīja, pavadot pieaugušo dzīvē. Neaizmirstami iespaidi!
Smorgoņas rajonā es mācījos Nestanišas septiņgadīgajā skolā. Blakus – skaistā Vissvētākās Jaunavas Marijas baznīca. Šeit mani kristīja. Kapsēta, kur atdusas mani vecāki un radinieki.


Zofija Jonina
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 75 (02.10.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.