Parlamentā – budžeta lasījumi

Valsts galvenā finanšu dokumenta projekts ir pieņemts izskatīšanai parlamentā. Priekšā ir apspriešanas mēnesis un trīs balsošanas posmi.
Kā jau rakstīja “Ezerzeme”, valsts galvenais finanšu plāns 2016. gadā varētu uzstādīt bēdīgu rekordu nodokļu skaita palielināšanā un jaunu nodevu ieviešanā. Jau gada vidū kļuva skaidrs, ka prognoze par valsts budžeta ienākumiem nav diez cik iepriecinoša, jo nodokļus iekasē mazāk nekā ieplānots. Šādā gadījumā ir divi risinājuma varianti – palielināt budžeta deficītu vai paaugstināt nodokļu likmes. Galvenos budžeta rādītājus pēc vairāku lielu starptautisku aizdevumu saņemšanas,Valdim Dombrovskim esot ministru prezidenta amatā, Latvijai diktē Brisele un Starptautiskais valūtas fonds. Tāpēc, lai savilktu galus kopā un nepārsniegtu definētos “no augšas” budžeta deficīta rādītājus, neatlika nekas cits, kā palielināt esošos nodokļus un ieviest jaunus.

Budžeta projekta svarīgākie skaitļi: iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums – 3%, inflācija – 2%, budžeta deficīts – 1% no IKP.
Tiks palielināts akcīzes nodoklis benzīnam, dīzeļdegvielai un autogāzei, alkoholam, arī alum. Akcīzes preču sarakstā tiks iekļautas elektroniskās cigaretes.


Darja Ždanova
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 78 (13.10.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.