Ar kādām problēmām saskaras Krāslavas slimnīca

img

Nesen Saeima nodeva izskatīšanai parlamenta komisijās 2016. gada budžeta likumprojektu. Lai gan projektu un saistītās izmaiņas galīgajā lasījumā Saeima vērtēs tikai 30. novembrī, Latvijas mediķi un veselības aprūpes iestāžu vadītāji skaļi izsaka savu viedokli par plānotajām iecerēm veselības aprūpes jomā 2016. gadā.

Mediķu vērtējums par šo dokumentu paketi ir visai skarbs - un ieguvis skarbu nosaukumu “valsts izmērdēšanas budžets”. Pēc starptautiskajiem datiem Latvijā ir vissliktāk pieejamā veselības aprūpe Eiropas Savienībā, taču rādās, ka nākamajā gadā situācija neuzlabosies. Nākamgad veselības aprūpes nozare saņems vēl mazāk finansējuma nekā 2015. gadā. Turklāt veselības jomā nākamgad iecerētas visai interesantas izmaiņas mediķu atalgojumā: māsu algas paliks tagadējā apjomā, bet sanitāri pelnīs vairāk nekā līdz šim.
Gadījumā, ja Saeima pieņem šo budžeta projektu ar visiem šiem plānotajiem jauninājumiem, ikvienai veselības iestādei tas 2016. gada budžetā radīs robu.
Kā šie jauninājumi ietekmēs Krāslavas slimnīcas budžetu, un kādas algas plānotas 2016. gadā, centāmies noskaidrot, tiekoties ar SIA “Krāslavas slimnīca” vadītāju un novada domes deputātu Aleksandru Jevtušoku.
Par šo ziņu masu mēdijos daudzi ir izteikuši savu vērtējumu, arī Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība. Nav jau tā, ka kāds nepriecājas, ka sanitāres saņems lielāku atalgojumu, taču līdz ar viņu atalgojumu palielināšanu, katras veselības iestādes vadītājam jādomā arī par medmāsu atalgojuma apmēru. Kā atzīst Krāslavas slimnīcas vadītājs, šis jautājums būs aktuāls arī viņa vadītājā iestādē.
“Uz šo brīdi sanitāres saņem valsts noteikto minimālo algu - 360 eiro. Ja Saeima, pieņemot budžetu, apstiprinās, ka minimālo algu 2016. gadā palielināt līdz 370 eiro un nepalielināt algu medmāsām, tad sanitārēm alga pieaugs, bet starpība starp medmāsu un sanitāru atalgojumu kļūs vēl niecīgāka, nekā līdz šim. Daudzas medmāsas izsakās, ka “nav vērts iziet ikgadējo apmācību, uzņemties šo atbildību un risku, ja šī starpība ir tikai dažu desmitu eiro vērtībā”.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 82 (27.10.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.