Bēglis vai ekonomiskais migrants?

Reģionālo mediju diena

Trešdien, 21.oktobrī, tiekoties ar reģionālajiem medijiem, jautājumā par bēgļiem, Ministru prezidente Laimdota Straujuma norādīja, ka bēgļus nedrīkst jaukt ar ekonomiskajiem migrantiem, kas ierodas, lai ekonomiski uzlabotu dzīves apstākļus. Ekonomiskie migranti ir janogādā atpakaļ.
“Mēs esam par atbalstu bēgļiem, bet nedrīkst tos jaukt ar ekonomiskajiem migrantiem, kas ierodas, lai ekonomiski uzlabotu savus apstākļus - tie nav bēgļi. Tas būtu jāsaprot arī mūsu cilvēkiem,” sacīja Straujuma.

Eiropas padomē tika pārrunāta nepieciešamība pievērsties Eiropas Savienības (ES) robežu aizsardzībai, līgumiem ar trešajām valstīm, lai cilvēki, kas nav bēgļi, no reģioniem, kur nav karš vai reliģiskās vajāšanas, tiktu nogādāti atpakaļ. Lai noskaidrotu, vai tas ir bēglis vai ekonomiskais migrants, būtu jāveido bēgļu izmitināšanas centrus, kur tos varētu identificēt.
Premjere piebilda, ka situācija ir satraucoša. Bēgļu jautājums ir nebijusi krīze ES, kas ir mazāk skārusi Latviju, bet vairāk citas Eiropas valstis, piemēram, Vāciju un Austriju, kuras pārpludina bēgļi. Latvija nevar izlikties, ka nemana notiekošo, lielāka bēgļu plūsma ir tajās valstīs, kas ir uz ES robežas. Tāpēc viņas skatījumā Latvijai ir būtiski solidarizēties ar Itāliju un Grieķiju, kas uzņem 100 tūkstošus bēgļu.


Iveta Leikuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 82 (27.10.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.