Karvas Čautas svētki Indijā

Ir iemesls!

Pasaulē ir milzum daudz dažādu svētku. Ja atzīmēt visus, tad neatliks laika dzīvot. Taču visi svētki var daudz ko pastāstīt par tautas kultūru, tradīcijām un vērtībām. Daudzu svētku pamatā saglabājās tās zināšanas, kas jau ir nozaudētas mūsdienās, kā arī dziļa filozofiska jēga. Īpaši tad, ja tie ir Indijas svētki...

Karva - tas ir pods, bet Čauta - ceturtā nakts pēc pilnmēness Kartika mēnesī pēc indiešu kalendāra. Pods – tas ir rezervuārs, kurā liek upurus dievam, tajā atstāj saldumus un rotas, kas ir paredzētas nemirstīgajiem apmaiņā pret viņu aizsardzību un labvēlību. Tradīcija atzīmēt Karvas Čautas svētkus saglabājās tikai Indijas ziemeļos un Pakistānas austrumdaļā. Svētkiem ir sena vēsture, pateicoties kurai šī tradīcija pastāv vairāku tūkstošgažu garumā.
Senajos laikos upes krastā, mazajā mājiņā dzīvoja sieviete vārdā Karva ar savu vīru. Viņi dzīvoja ļoti draudzīgi, un laime nekad nepameta viņu mājas. Reiz notika nelaime. Karvas vīrs devās uz upi mazgāties. Viņam uzbruka krokodils, kurš peldēja pa upi. Izdzirdot vīra kliedzienus, Karva izskrēja no mājām un metās vīram palīgā. Ar tievu diegu viņa aptina krokodilu kaklu, bet bija jau par vēlu. Dzīvesbiedra dvēseli jau nolaupīja mirušo valstības pavēlnieks Jama.


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 83 (30.10.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.