Krāslavas deputātu viedoklis par reģionālo reformu

img

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iesniegusi valdības koalīcijas partneriem jaunu administratīvi teritoriālās reformas koncepciju ar diviem iespējamiem variantiem. Vienā variantā paredzot, ka esošo 110 novadu vietā Latvijā palikt tikai 49-51 novads. Otrajā variantā tiek piedāvāts sākotnēji izveidot 29 sadarbības teritorijas ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem, kur pašvaldībām būs iespēja brīvprātīgi pievienoties.

Pagaidām Latgales novadu vadītāji par labāku variantu uzskata otro - brīvprātīgu pievienošanos kādam no nacionālās nozīmes attīstības centriem.
Lai gan līdz jaunās reforma īstenošanai 2021. gadā sagaidāmas vēl divas pašvaldību vēlēšanas un vienas Saeimas vēlēšanas, ministrija iesaka pašvaldību vadītājiem jau laikus apzināties, ka reforma būs neizbēgama.
Ministrija atzīst, ka jaunās administratīvās teritorijas reformas ieviešana prasīs nopietnu sagatavošanos, tāpēc jau laicīgi tiek sāktas sarunas ar pašvaldībām, iedzīvotājiem un sociālajiem partneriem, lai vienotos par labāko risinājumu.
Ar Aglonas, Dagdas un Krāslavas novada vadītāju viedokļiem šajā jautājumā lasītāji iepazinās iepriekšējos laikraksta numuros. Pagaidām visaktīvāko pozīciju šī jautājuma izvērtēšanā ieņem Krāslavas novada domes priekšsēdētājs G. Upenieks. Viņš ne tikai izteica savu viedokli, bet arī pēc 22. oktobra domes sēdes presi iepazīstināja ar Krāslavas novada deputātu viedokļiem. Sēdes laikā tika nospriests uzņemties iniciatīvu, pirmajiem aicinot kaimiņu novadu priekšsēdētājus uz sarunām pie apaļā galda.


Elizabete Viļuma-Gražule
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 84 (03.11.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.